Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biskopen ryter ifrån efter prästens pride-attack

Äktenskapet är ämnat för en man och en kvinna och organisationen RFSL hetsar mot oliktänkande och förespråkar lössläppthet. Det skrev prästen Jan-Åke Karlsson i en insändare, som nu möts av stark kritik från biskopen Per Eckerdal.

Att äktenskapet är till för en man och en kvinna framgår av bibeln såväl som av som den mänskliga biologin. Men de som tycker annorlunda möts inte av respekt från Riksförbundet för sexuellt likaberättigade (RFSL), som i stället hetsar mot oliktänkande.

LÄS ÄVEN: Tvinga inte präster att viga samkönade par

Det var, i korthet, budskapet i den insändare som prästen Jan-Åke Karlsson författade till dagens tidning.

– Jag blev väldigt illa berörd av att läsa hur Jan-Åke formulerar sig, jag är inte glad över att läsa något sådant här. Det grundläggande är att han både använder ett raljerande språk och att han verkligen inte visar den ömsesidiga respekt som han avslutar med att hans kulle vilja se. Så jag är mycket besviken över att en präst i mitt stift uttrycker sig på det viset, säger Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift.

Att Jan-Åke Karlsson benämner RFSL för "riksförbundet för sexuell lössläppthet" och att det han lyfter fram att engelska ordet "pride" också kan översättas med högmod (snarare än stolthet), tycker Per Eckerdal visar på nivån på det sätt som prästen uttrycker sig.

– Det är bedrövligt att raljera över människor och sammanhang på ett sådant lättsinnigt sätt.

Kan det bli aktuellt med några disciplinåtgärder, eller får man uttrycka sig så här i Svenska kyrkan?

– I det här landet har vi åsiktsfrihet, och det innebär att även dåligt omdöme måste få passera.

I sin insändare ger Jan-Åke Karlsson också uttryck för att den så kallade samvetsfriheten för präster, som innebär att de inte kan tvingas viga samkönade par, är hotad av "starka krafter". Det är en uppfattning som biskopen inte delar.

– Det finns de som tycker att man skulle kräva av alla präster att de är beredda att viga samkönade. Och det kan jag väl säga att om de har Jan-Åke Karlsson som argument, så behövs det inte så många fler argument, tyvärr. Det är väl det som är det värsta med hans inlägg, att han talar om ömsesidig respekt men han visar inte respekt för de som har en annan uppfattning än den han har i de här frågorna.

Även RFSL reagerar på tonen i Jan-Åke Karlssons insändare, och på de anklagelser som förs fram.

– Vårt mål är inte att alla ska tycka likadant, vårt mål är att alla ska bli respekterade för dem de är. Man kan tycka vad man vill om människor, så länge man respekterar dem, säger Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande för RFSL.

När Bohusläningen ringer upp Jan-Åke Karlsson säger han att han inte har tid att ställa upp på en intervju, och att insändaren talar för sig själv.