Under måndagen inleddes i Vänersborgs tingsrätt rättegången mot tre personer som misstänks för en brutal kidnappning i Färgelanda i våras.
Under måndagen inleddes i Vänersborgs tingsrätt rättegången mot tre personer som misstänks för en brutal kidnappning i Färgelanda i våras.

"Herregud! De har tänkt dränka mig"

Bortrövad, bunden och slagen kapitulerade kvinnan inför det hon trodde var ett faktum – att hon skulle dö. Men hon överlevde och kan nu berätta om skräcken under kidnappningen. Under rättegången på måndagen pekade en av de åtalade ut en 44-årig kvinna som den drivande.

ANNONS
|

På en skärm i Vänersborgs tingsrätt visas bilder av kidnappningsoffret. Ansiktet på bilderna är täckt av blod och ögonen uppspärrade. Offret, en medelålders kvinna, gömmer ansiktet i händerna och brister ut i gråt vid åsynen och när åklagaren går igenom skadorna efter kidnappningen och misshandeln den 11 april. Även en av de misstänkta, en 24-årig kvinna, värjer sig från synen och vänder bort huvudet.

Gråtande berättar kidnappningsoffret om hur hon den dagen låg i soffan hemma i Färgelanda med sin hund när tre personer rusade in och gick till omedelbart angrepp, en av dem beväpnad med yxa.

– Jag fick flera slag i huvudet. Jag vet inte varför, jag gjorde inget motstånd. Det svartnade, jag tuppade av vid tredje, fjärde slaget. Sen vaknade jag till ute på trappen och såg en bil nerbackad. Då förstod jag att jag skulle föras bort.

ANNONS

Enligt kvinnan tvingades hon in i bagageutrymmet på bilen som körde iväg med 24-åringen bakom ratten. I brådskan glömdes en av de misstänkta bort, en 30-årig man, som fick springa ikapp bilen och mer eller mindre hoppa in i farten. Under färden blev hon slagen med en hjulmutternyckel och skuren med en kniv och fick höra att hon skulle dö. Vid ett tillfälle kom de till en damm och hon fick panik.

– Herregud! De har tänkt dränka mig. Jag vill inte dö i vatten, minns kvinnan att hon tänkte.

Läs mer:Åtalas för yxattack och kidnappning

Men färden fortsatte in på en skogsväg och stannade vid ett grustag. Kvinnan såg sin chans att fly och öppnade bagageluckan.

– Jag försökte springa men det gick inte, jag var så yr.

I stället fortsatte misshandeln av kvinnan, som blev bunden med buntband. Hon berättar för domstolen att hon fick ta emot många slag och även sparkar och en av förövarna ska ha sagt att "nu är det slut, här ska du dö". Då resignerade hon:

– Okej jag får väl bara dö då, tänkte hon.

Men kort därefter avbröt gärningsmännen misshandeln och körde därifrån. Kvinnan lyckades söka hjälp och inom några dagar greps de tre nu åtalade, samt en anhörig till en av dem. Den fjärde personen är numera avförd från misstankar, men en tvist om bland annat en stulen tv mellan denne och brottsoffret kan enligt åklagaren vara en möjlig förklaring till kidnappningen.

ANNONS

Den 24-åriga misstänkta medger att hon varit på plats vid kvinnans bostad och varit den som kört bilen, men nekar till brott. Hon hävdar i stället att hon på olika sätt försökte hjälpa kidnappningsoffret.

– Jag satte mig ner och torkade blod från målsägande, då får hon ett slag och det skvätter blod i mitt ansikte, berättade kvinnan under rättegången.

På åklagarens fråga säger hon att det var den 44-åriga kvinnan som hade slagit offret och att det var denna kvinna som var den drivande. I domstolen hördes även den 30-åriga mannen. Han har hittills helt nekat till att alls ha varit på plats. Men efter att åklagaren gått igenom den tekniska bevisningen och då berättat att man funnit offrets blodspår bland annat vid hennes hem, i bilen och på 30-åringens byxor, medgav han att han varit på plats men att han inte tagit någon aktiv del i bortförandet eller misshandeln. Han sa också att han varit där tillsammans med 24-åringen, men ville inte säga vem den tredje gärningsmannen var. Åklagaren undrade varför han inte tidigare berättat att han var med.

– Jag har varit orolig för min egen säkerhet. Den tredje personen har visat sig vara kapabel att ta till våld för att få sin vilja igenom.

ANNONS

Rättegången fortsätter på tisdagen, då den 44-åriga kvinnan kommer att höras.

ANNONS