Skjutna vargen i Gullmarn - ett mysterium

Nu läggs förundersökningen om grovt jaktbrott ned.

ANNONS
|

I maj förra året övade röjdykare i Gullmarsfjorden. De upptäckte då ett paket på havsbotten. Polisen larmades när dykarna såg ben och hår efter att ha skurit upp paketet.

Det visade sig vara en skjuten varg som var inlindad i en presenning ihop med flera tyngder.

–Efter att den obducerats har man konstaterat att den var skjuten och att den hade flera frakturer. Den har dött av ett akut trauma - skott, sa Åse Schoultz när Bohusläningen intervjuade henne i januari.

Hon är åklagaren som har drivit förundersökningen om grovt jaktbrott. Fram tills nu.

– Jag har fått något tips men det har inte varit tillräckligt för att komma vidare och hittar ingen gärningsman. Jag skulle önska att folk klev fram. Det finns ju folk som vet något om det här, de tär jag övertygad om, säger ÅseSchoultz.

ANNONS

Sådana här fall av jaktbrott är svårutredda på grund av en tystnadskultur berättar hon.

När Bohusläningen rapporterade om fallet tidigare i år berättade rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen om attvargen i Gullmarn var det första konkreta beviset på att det faktiskt förekommer illegal jakt i vårt område.

Då pratade Nelly Grönberg på Länsstyrelsen om vikten av att veta vilken varg det var som hittades på havsbotten.

– Precis som vi har uppdrag att veta deras livssaga om när de är födda, vilka valpar de får och deras revirs utbredningsområde finns det anledning att veta hur de dör, sa Nelly rovdjurshandläggaren då.

Frågan om vilken varg som låg inpaketerad i Gullmarsfjorden lämnas dock också obesvarad.Resultaten från vargens tänder kunde inte ge svar på vilken varg det var.

Åklagaren meddelar att hon kommer ta upp förundersökningen igen om hon har något mer att gå på.

– Skulle det komma in tips som har bärighet då tar jag upp förundersökningen, säger ÅseSchoultz

ANNONS