Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild: Facebook Mark och Martin Saliba på en resa till Thailand.
Bild: Facebook Mark och Martin Saliba på en resa till Thailand.

Trippelmördaren bryter tystnaden från Libanon

Den dömde trippelmördaren Martin Saliba lever som fri man i Libanon. I en intervju med skvallertidningen Hänt i veckan berättar han om livet efter flykten från Sverige och sin version av händelsen den där natten i Uddevalla då tre unga människor blev brutalt mördade. – Han är dömd till livstids fängelse och borde sitta i svenskt fängelse, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens utredningar av grova brott i Fyrbodal.

En tidig morgon under mars månad förra året gjorde en joggare den fruktansvärda upptäckten: två döda män på marken och en död kvinna i en bil, samtliga skjutna på nära håll med flera skott.

Två bröder - Martin, 22, och Mark Saliba, 23 - dömdes i hovrätten till livstids fängelse för trippelmordet. Mark Saliba, 23, har börjat avtjäna sitt fängelsestraff men hans lillebror befinner sig på flykt.

Tingsrätten valde att fria Martin Saliba från morden. När rättegången pågick i hovrätten var han därför inte frihetsberövad utan kunde röra sig fritt - något han utnyttjade. Sista rättegångsdagen dök han inte upp på förhandlingen och när hovrätten beslutade att Martin Saliba skulle häktas i väntan på dom var det försent - han var borta.
Två veckor senare kom domen - Mark Saliba dömdes även här till livstids fängelse för trippelmorden och man ansåg att den spårlöst försvunne Martin Saliba var skyldig till detsamma.

Martin Saliba håller sig fortfarande undan sitt fängelsestraff och befinner sig i Libanon. Nu har skvallertidningen Hänt i veckan publicerat en intervju med Martin Saliba.

Enligt tidningen ska mötet mellan Martin Saliba och deras reporter ha skett under stort hemlighetsmakeri. Salibas krav ska ha varit att han och reportern skulle träffas på tu man hand. Dessutom skriver reportern att hon inte visste var mötet skulle ske när hon klev på ett plan på Arlanda: efter många mellanlandningar hamnade hon till slut i Libanon.

– Just nu lever jag ett helt vanligt liv, jag jobbar och har ett hem, tak över huvudet. Jag har allt jag behöver men jag är ändå född och uppvuxen i Sverige. Visst, jag kan språket men känner mig som en invandrare. Jag trivs men jag saknar mitt Sverige, säger Martin Saliba enligt Hänt i veckan.

Läs också: Mordoffrets syster: "Äckligt att uttala sig så"

Martin Saliba har från början nekat till brott. Enligt Hänt i veckan är det en version han fortfarande vidhåller - han var inte var där när skotten avlossades. Först när han hörde skott påstår han att han tog sig till mordplatsen.

Tingsrätten skrev i sin dom att det inte bortom rimliga tvivel gick att slå fast att Martin Saliba befunnit sig på brottsplatsen vid den aktuella tiden. 

Men hovrätten fann att det fanns en rad omständigheter som styrkte att bröderna agerade tillsammans och i samförstånd med varandra. Bland annat hade ett vittne, som bedömdes som trovärdigt, sett bröderna på brottsplatsen både före och efter skottlossningen. Även ett sms som Martin Saliba hade skickat till en kvinna i Thailand, där han talade om hur offren hade dött på ett mycket detaljerat sätt, tyder enligt hovrätten på att han var där när de sköts.

Inför hovrättsförhandlingen togs ny bevisning fram för att styrka bevisningen för att Martin Saliba var på mordplatsen. Den nya bevisningen var en film som visar vilken väg han sagt att han tog för att komma till den väntande motorcykeln som befann sig vid brottsplatsen.

Per-Erik Rinsell var en av åklagarna i fallet.
– Filmen är till för att dokumentera sträckan, säger han och kritiserar påståendet i Hänt i veckan om att polisen påstår att det tar tre minuter att springa den här sträckan. Enligt honom var promenaden på två minuter.
– Det var väldigt tydligt under förhandlingen, att det inte påstås att det skulle ta två minuter att springa den sträckan. Det vi däremot påstod är att man inte kan springa den här sträckan på 20 sekunder, säger Rinsell.

Det är Martin Saliba som sagt att han sprang sträckan på den tiden.
– Ja, då springer han ungefär samma hastighet som de som springer 200 meter i VM på slät bana. Vår uppfattning från åklagarsidan är att 20 sekunder ner för trappor, runt hörnen, nattetid, det är orimligt.

Enligt Hänt i veckan påstår Martin Saliba att han fällts på lösa grunder. Och att han flydde under förhandlingarna ska han ha förklarat med att han var rädd. Han ska ha sagt till tidningen att han hade fått många hot och att han inte kände sig säker. 

Nu ska han dock ha ångrat att han flydde.
–  Jag minns att jag tänkte att de dömt mig eftersom jag flytt, att det kunde vara en indikation på att jag var skyldig och inte ville riskera straff. Så var det inte, ska han ha sagt till tidningen.

Bröderna Saliba var barndomsvänner med två av mordoffren. I intervjun med Hänt i veckan ska Martin Saliba ha sagt att han vill att offrens anhöriga ska veta att han inte har med trippelmordet att göra. 
– Jag vill att de ska veta att det inte går en dag utan att jag tänker på vad de genomgår. 

Han ska också ha sagt att han drömmer om att återvända till Sverige som en fri man.
Martin Saliba är internationellt efterlyst. Polisens FAST-grupp leder jakten. Men det finns ett problem - Libanon vägrar lämna ut honom till Sverige.
– Via våra kanaler har vi försökt att få ut honom men de lämnar inte ut sina egna medborgare och medborgare i Libanon är han ju det har vi fått besked om, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens utredningar av grova brott i Fyrbodal, och konstaterar:
– Han är dömd till livstids fängelse och borde sitta i svenskt fängelse.

MEST LÄST