Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STRASBOURG 20140715Gunnar Hökmark (M) utanför Europaparlamentet i Strasbourg.Foto: Fredrik Persson / TT / kod 75906 Bild: FREDRIK PERSSON / TT

Det är relevant hur man uttrycker sig

Gunnar Hökmark (M): För att Holmgren ska vara trovärdig bör han ta tydligt avstånd från sina tidigare uttalanden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Emma Nohrén

LÄS MER: Negativ kampanj från Moderaternas sida

I en replik svarar Emma Nohrén (MP) mig att jag sprider ”falska påståenden” om Pär Holmgren och Miljöpartiet. Nohrén verkar mer bekymrad över att jag konstaterar vad Pär Holmgren har sagt med egna ord än vad han faktiskt har sagt.

Att Holmgren har sagt att klimatkrisen kan lösas genom att avskaffa allmänna val och att han har hänvisat till en artikel om att införa ett auktoritärt styre för att lösa klimatutmaningarna som ”intressant” och ”att tänka utanför boxen” är fakta och finns dokumenterat. Däremot har han inte uttryckligen tagit avstånd från eller förklarat dessa uttalanden, mer än att i vaga termer säga att han stödjer demokrati.

Men för att Holmgren ska vara trovärdig bör han ta tydligt avstånd från sina tidigare uttalanden.

LÄS MER: Är du en övertygad demokrat, Pär Holmgren?

Valet till Europaparlamentet är lika mycket ett val av person som det är parti. Det finns i Europaparlamentet inte alltid givna allianser och ett stort individuellt mandat. Därmed är det relevant hur Miljöpartiets toppkandidater uttrycker sig och huruvida de har stöd från sina partikamrater. Det är inte ett personligt påhopp, utan ett krav på att politiker ska kunna stå för vad de säger.

När debattörer framhåller demokratin som ett hinder för klimatarbetet blir behovet av att tydliggöra demokratin som en förutsättning för att lösa klimatet desto större. Det är glädjande att Nohrén fastslår att Miljöpartiet står fast vid demokrati som det enda möjliga sättet att lösa klimatutmaningarna. Nu återstår bara för Holmgren att göra detsamma.

Gunnar Hökmark (M)

Europaparlamentariker