Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alternativ för Tyskland (AfD) demonstrerar i Erfurt inför det senaste tyska valet. Fazil Moradi. (bild Per Landén)
Alternativ för Tyskland (AfD) demonstrerar i Erfurt inför det senaste tyska valet. Fazil Moradi. (bild Per Landén)

Extremhögern skapar bilden av invandraren

Rasismen är både världspolitik och våldspolitik

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det finns mycket politiskt utformad rädsla i Sverige och andra länder i Västeuropa idag, och denna rädsla har i sin tur lett till ilska, skyll och hat mot ”främlingen” eller den som anses vara ”icke-svensk.”

Vakter som trycker en gravid kvinna mot en bänk och traumatiserar hennes andra barn handlar inte om det faktum att hon inte betalat 32 kronor för sin färdbiljett. Den utgör en del av Sverigedemokraternas "bevara Sverige svenskt" som i sin tur utgör en del av en ordentligt vävd berättelse vars genealogi sträcker sig över en period av flera århundraden. Som en rationell överläggning har det lett till en politisk omvandling i hela väst Europa.

Högerpopulistiska politiska partier njuter av makalösa framgångar sedan andra världskriget i Västeuropa. Le Pens Front National i Frankrike, Geert Wilders Frihetsparti i Nederländerna, Österrikes Frihetsparti, Vlaams Belang i Belgien och Sverigedemokraterna har alla fått många röster.

Jag minns fortfarande partiledardebatten som ägde rum den 7 september 2018. Anledningen till att ”invandrare” inte får jobb i Sverige, är ”för att dom inte är svenskar", "för att dom passar inte in i Sverige” sa Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Det som jag också tycker är intressant att minnas är hur bara de tre kvinnliga partiledare visar sig vara missnöjda med Åkessons utgångspunkt – två räcker upp handen medan Åkesson visar sitt ansikte och den tredje, Annie Lööf, säger, ”Men, hur uttrycker du dig?” Men att hävda att Åkesson inte får uttrycka sig på det sättet som SVT gjorde offentligt, är också att erkänna ett kunskapsvakuum. Är det möjligt att Annie Lööf och all andra partiledare inte känner till Sverigedemokraternas principprogram, eller nekar de att Åkessons utgångspunkt är vad han har alltid upprepat: "bevara Sverige svenskt"?

Det är klart att vi kan lätt spåra "bevara Sverige svenskt" till ”Deutschland den Deutschen, Ausländer raus,” Tyskland för tyskar, utlänningar ut, som Alternative für Deutschland (AfD) i dagens Tyskland fortsätter att upprepa, och som kan lätt spåras tillbaka till nazitiden. Rasifiering och rasklassificering var grundläggande hos nazistpolitiken samt kolonialpolitiken. Det är just detta politiska förråd av kodifierade övertygelser som Sverigedemokraterna påkallar för att upprepa och understryka rasistiska och kulturella påståenden och samtidigt skapa och sprida rädsla.

Ingen kan förneka att rasism inte bara är en del av världspolitiken idag, utan också en våldspolitik. Vakter som trycker en gravid kvinna mot en bänk gör inte så på grund av 32 kronor, utan de ser inte henne som svensk och därför inte som en människa med integritet och värdighet. Här ser vi hur vakters suveränitet offentliggörs när de utesluter en rättslig åtgärd och föredrar allmän förnedring med psykologiska konsekvenser.

Bortsett från Sverigedemokraternas kvinnofientlighet, i sin ”assimileringspolitik,” förklarar partiet att även om ”invandraren” vilket är ett tyskt ord, Einwanderer – glömmer sin ”ursprungliga kultur och identitet,” är det omöjligt för dom att bli ”en del av den svenska nationen.” Vad som är värre tror jag är att denna svensk/invandrare-dikotomi täcker en djup tomhet i det vardagliga livet och politiken i Sverige.

Det är faktiskt så att berättelsen om svenskhet som en enda monolit har förgrenat sig i mer och mer riktningar i Sverige de senaste åren. Är det verkligen svårt att förstå vilken inverkan från Sverigedemokraterna som har tagit en helt speciell plats i svenska media? Partiet verkar ha monopol på definitionen av demokrati, suveränitet, konstitutionalitet, självbestämmande, nationskap, medborgarskap, och framför allt ”ras.”

Därför spelar det ingen roll om den så kallade invandraren är född och uppvuxen i Sverige, och är en svensk medborgare. Invandrare är institutionaliserat som det enda riktiga namnet och förblir en daglig identifieringsmarkör i landet. Det är faktiskt inte Åkessons uppfinning. Vad Sverigedemokraterna lovar är att bevara Sverige svenskt, vilket betyder att det rengörs från alla och allt som inte anses vara ”svensk.”

Utmaningen är då att ta itu med de faktiska kopplingarna som finns mellan Sverigedemokraterna, fascismen och kolonialism å ena sidan, och den vardagliga brutala politiken som delar Sverige i svensk/invandrare och producerar vakter som trycker en gravid kvinna mot en bänk bara för att hon inte ses vara ”vit” å andra sidan.

Fazil Moradi

fil dr, antropolog och sociolog

Institutionen för social och kulturell antropologi, Halle-Wittenberg Universitet, Tyskland