Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

På område efter område behöver vi riva hinder och skapa möjligheter för människor med funktionsnedsättning, skriver fem företrädare för Liberalerna. Bild: 200
På område efter område behöver vi riva hinder och skapa möjligheter för människor med funktionsnedsättning, skriver fem företrädare för Liberalerna. Bild: 200

Ge bättre möjligheter för människor med funktionsnedsättning

Friheten utarmas, stödet är klent och bördan tung. Människor med funktionsnedsättning ska inte ha sämre hälsa än andra, men så är det i dag. Vi kräver otaliga återställningar och förbättringar, skriver fem liberaler.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Myndigheten för delaktighet visar att nästan varannan person med nedsatt funktion skattar sin hälsa som dålig, många får mindre vård och äldre läkemedel. Diabetes, dåliga tänder, värk, astma, psykisk ohälsa och högt blodtryck är vanligt.

Sjukvården behöver mer kunskap. Vi vill införa riktade hälsoundersökningar. Försäkringskassa, sjukvård, Arbetsförmedling och kommuner måste få ansvar att samarbeta. Alla som behöver ska få en kontaktperson.

Forskning visar att ohälsan främst beror på låg utbildning, arbetslöshet, ekonomisk utsatthet, kränkningar och ensamhet. Fler behöver trivas och lyckas i skolan och hitta ett jobb med lön och arbetskamrater. Det måste bli ett slut på isoleringen.

Skolan måste få mer kunskap om funktionsnedsättningar. Det behövs rätt till hjälpmedel vid nationella prov och klok anpassning när elever slutar gå till skolan – alternativet är permanent utanförskap. Skolor ska vara tillgängliga och välkomna alla elever, lärare och föräldrar med funktionsnedsättning.

Det må̊ste bli lättare att ha arbetsinkomst och aktivitetsersättning samtidigt. Vi vill införa mer daglig verksamhet, ledsagning och personlig assistans och kontaktpersoner för fler.

Närstående drabbas nästan dubbelt så ofta som andra av ohälsa. Syskon blir osynliga. Föräldrar tar stort ansvar långt efter att barnen blivit vuxna och myndighetskontakter, regelverk och blanketter kan vara närapå oändliga. Vi vill att staten avlastar och stärker med hjälp av ideella föreningar, men med klart statligt ansvar.

På område efter område behöver vi riva hinder och skapa möjligheter. Alla har rätt till god hälsa och bra möjligheter. Varje människa har rätt att bli sitt allra bästa jag.

Lina Nordquist

sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Bengt Eliasson

funktionsrättspolitisk talesperson (L)

Jan Myhrman

ordförande Funktionella Liberaler

Margareta Fredriksson

sjukvårdspolitiker i VGR (L)

Hans-Robert Hansson

sjukvårdspolitiker i VGR och Strömstad (L)