Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

”Strandskyddet infördes på 1950-talet och syftar till att ge alla människor i Sverige, oavsett plånbok, tillgång till stränder”, skriver Inge Löfgren, Strandskyddarna. Bild: Liselotte Johnsson
”Strandskyddet infördes på 1950-talet och syftar till att ge alla människor i Sverige, oavsett plånbok, tillgång till stränder”, skriver Inge Löfgren, Strandskyddarna. Bild: Liselotte Johnsson

M verkar helt aningslösa om människans natur

Moderaternas lokala företrädare i Bohuslän vill helt avskaffa dagens skydd för stränderna. Det innebär att alla stränder ska exploateras.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Moderaterna

LÄS MER: Låt kommunerna ta över frågan om strandskydd

Med byggnation kommer all mark att privatiseras. Ingen kommer då längre kunna vistas vid hav, kust, sjöar, älvar, åar med mera som vi gör i dag. Även öar och skärgård kommer att bebyggas. Det blir då omöjligt att kunna ta båten ut på en holme en sommardag. Sammantaget blir de negativa konsekvenserna förödande för både människor och allt växt- och djurliv.

En statlig utredning (SOU 2020:78) har precis lagt fram ett förslag enligt 73-punktsprogrammet i Januariavtalet om att strandskyddet ska göras om i grunden. Det ska bli betydligt enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden. Effekten blir dock att utredningens förslag är den största nedmonteringen av skyddet för orörd natur i Sverige någonsin.

LÄS MER: Enklare strandskydd utvecklar hela landet

Strandskyddet infördes på 1950-talet och syftar till att ge alla människor i Sverige, oavsett plånbok, tillgång till stränder. Det ska även skydda strändernas växt- och djurliv. Övergången mellan land och vatten tillhör hela planetens absolut mest artrika områden, så även i Sverige. Huvuddelen (över 60 procent) av våra hotade växt- och djurarter finns just i grunda vatten och någon kilometer upp på land.

Nu när vi står inför enorma miljö- och naturförändringar så föreslår Moderaterna att vi i Sverige ska snabba på försämringen för naturen. Den sjätte massutrotningen av växt- och djurarter kommer med den politiken att bli oundviklig. Det verkar som Moderaterna är helt aningslösa om att vi människor är djur som är starkt beroende av en frisk och orörd natur. Med partiets politik så riskerar vi att förstöra växt- och djurlivet i Sverige samtidigt som bad, fiske och friluftsliv försvåras.

Inge Löfgren

ordförande i föreningen Strandskyddarna