Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
LUDVIKA 2018-05-01 Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar i Ludvika på 1 maj. Bild: Ulf Palm/TT

Rädslan är bensinen i fascismens motor

Ulf Wallin: Historien lär oss att det inte går att tygla hatet och rädslan om de får fritt spelrum i politiken.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det går en reaktionär våg genom världen, och den sätter djupa avtryck även i det progressiva Sverige. I Ludvika och Kungälv har öppna nazister fått polistillstånd att bedriva valaktiviteter, och politiskt aktiva i Ludvika vittnar om att nazisterna skrämmer bort medborgare från valrörelsen. Socialdemokraterna manifesterar tydligt mot dessa krafter.

Teologen Martin Niemöllers världsberömda dikt genljuder i vår tid: ”Först kom de…” Den handlar om vad som händer när vi inte håller ihop. När vi inte ser människan i varandra utan bara de yttre attributen, bara muslimen, juden, transpersonen, funktionsnedsättningen. Den våldsbejakande eller våldsförespråkande extremismen i Sverige utgör inte ett reellt hot mot vår demokrati eller våra demokratiska institutioner, det slår MSP, Säpo och FOI fast. Men det finns annan extremism som gör det.

Sverigedemokraterna (SD) utökar stadigt sitt parlamentariska och mediala inflytande. Om de får en biljett till Rosenbad är deras möjligheter att kränka andras mänskliga rättigheter betydligt större än någon annan högerextrem rörelse i Sveriges historia.

Rädslan är bensinen i fascismens motor. Forskning visar tydligt att ju mer rädda vi är, desto mer attraheras vi av auktoritära ledare och enkla lösningar. SD har under hela sin levnad byggt sin politik på undergångsfantasier. Samtidigt som Sveriges ekonomi är urstark och vi fortsätter att ligga högt på internationella mätningar över världens lyckligaste och säkraste länder, fokuserar SD sin kommunikation på att sprida nidbilder av ett Sverige

Rädslan drabbar också folkvalda och journalister i form av systematiska hot- och hatattacker. Vi vet av undersökningar gjorda av bland andra Tidningsutgivarna att dessa attacker leder till att journalister blir mer försiktiga med vad de väljer att skriva om.

Ekots Mediemätare visar nu att Sverigedemokraterna får mest positiv rapportering av alla partier. Moderaterna slirar ständigt på målet huruvida de tänker sig att samarbeta med nynazisterna eller inte. Alliansen är splittrad i frågan om att släppa fram en socialdemokratisk statsminister.

Historien lär oss att det inte går att tygla hatet och rädslan om de får fritt spelrum i politiken. Därtill är känslorna alltför starka, och förnuftets stämma är lätt att överrösta. Därför är den här valrörelsen den kanske viktigaste i modern tid.

Ulf Wallin (S)

Ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet, Uddevalla Bohusdal