Manlig läkare undersöker  patient med stetoskop.
”Det verkar som de vill få till en hastig försämring, så jourcentral eller akuten kan överta ansvaret”, skriver insändarskribenten. Bild: isabell Höjman/TT

Inte så kul att bli stämplad som hypokondriker

Replik till signaturen ”En besviken medmänniska” 11 juni

ANNONS

LÄS MER:Gick med benbrott i två år på grund av felbedömning

Det handlar nog inte så mycket om läkarnas kompetens, utan mer om intresse. Jag har också drabbats, men känner att deras privatliv och logistik går före patienterna. När hen är hos en läkare känner hen ofta att de inte lyssnar! De är bara där fysiskt, men deras tankar någon helt annanstans.

Resultatet blir att hen inte tas på allvar, att ingen orkar se till patientens besvär i sin helhet. Det är helt okej att komma dit med ont i en tå eller i ett finger, men gå inte dit om du har ont i både en tå och ett finger, för det klarar de inte av.

ANNONS

De tar bara "vanliga prover" och kan inte tänka "utanför boxen". Att en handfull prover ligger utanför referensvärdena ses plötsligt ändå som "normalt", så varför finns referensvärden?

Det verkar som de vill få till en hastig försämring, så jourcentral eller akuten kan överta ansvaret.

LÄS MER:Snabb behandling för en hundring – sjukvård i toppklass

Bristfälliga och felaktiga journalanteckningar är tyvärr också ganska vanligt. Ytterligare ett bevis på att de inte lyssnat på vad patienten sagt.

Känns som de stämplar "hypokondriker" i pannan, när hen kliver över tröskeln om det inte finns en klar och enkel sjukdomsbild, som passar in i mallen.

Det kan dessutom orsaka psykisk ohälsa när hen inte blir trodd eller tagen på allvar och det är riktigt illa, men det har ni ju skrivit om i andra artiklar.

Är hen dessutom inte i arbetsför ålder eller ännu värre arbetslös minskar intresset ytterligare, men hur ska en arbetslös bli attraktiv på arbetsmarknaden om hen inte får hjälp att bli frisk?

Bäst hjälp på vårdcentralen får nog hen som kommer med högt blodtryck eller en synlig sårskada.

Annars är standardbehandlingen Alvedon, medicin mot magkatarr och/eller sjukgymnastik.

Arrogant och nonchalant!

En besviken patient

ANNONS