Skribenten är starkt kritisk till att behöva åka till Uddevalla sjukhus för att få sitt vaccin.
Skribenten är starkt kritisk till att behöva åka till Uddevalla sjukhus för att få sitt vaccin. Bild: Lasse Edwartz

Jag vill inte åka över 20 mil för att få vaccin

Jag fick två brev om erbjudande av vaccination mot covid-19 på NU-sjukvårdens sjukhus (Uddevalla eller Näl). Ett brev kom på skärtorsdagen och ett likadant brev kom tisdagen efter påsk, så de verkar angelägna.

ANNONS

Det stod att eftersom jag tillhör en medicinsk riskgrupp som följs i NU-sjukvården ville man erbjuda mig vaccination per omgående.

Jag hörde mig för på min vårdcentral om jag inte också var listad där som medicinsk riskgrupp, eftersom jag ju har samma sjukdomar oavsett om jag är på sjukhuset eller på vårdcentralen. De hade mig dock långt ner på listan och sa att jag inte alls var prioriterad av medicinska skäl.

LÄS MER:Sjukhusen börjar vaccinera mot covid-19

Nu är det så att jag för att få båda sprutorna på sjukhuset (Uddevalla) måste åka totalt 240 kilometer för att få dessa. Medan jag till min vårdcentral i Sotenäs endast måste åka totalt 6 kilometer för att få båda sprutorna.

ANNONS

Jag ringde till tidsbokningen på NU-sjukvården och frågade om reseersättning med egen bil utgick, men det gjorde det inte.

Det stod visserligen att man kunde boka sjukresetaxi på erbjudandet, men har blivit blåst på detta vid tidigare tillfälle när jag var berättigad till sådan, men att man då av besparingsskäl ej skrev på intyget. Så någon sådan vågar jag mig inte på överhuvudtaget.

Jag får väl vänta framåt hösten, när det ju enligt utsago ska komma 30 miljoner doser till Sverige, för då kanske man har kommit ner till de som är 70 plus i den takten man vaccinerar nu.

LÄS MER:En miljon vaccindoser i veckan från och med juni

Det retar mig att man skickar ut erbjudanden till avlägsna orter långt från sjukhusen som väldigt få kan nappa på, på grund av svårigheten att ta sig dit. Det vore väl bättre om de skickade vaccinet dit där folket är, det vill säga i närheten av sin vårdcentral.

Tack för ingenting, NU-sjukvården.

Utfattig multisjuk pensionär