Socialdemokraters första maj-tåg från 2017.
Socialdemokraters första maj-tåg från 2017. Bild: Wiveca Ström

Krafter vill vrida tiden tillbaka

Att Sverige är ett av världens mest jämställda länder är inte en slump. Det är resultatet av ett aktivt jämställdhetsarbete, skriver några S-kvinnor i Fyrbodal.

ANNONS
|

Det är med sorg vi nu ser de allt starkare krafter som vill vrida tiden tillbaka. Som vill skapa ett samhälle där kvinnor är andra klassens medborgare. Sverigedemokraterna, med en riksdagsgrupp på drygt 75 procent män, visar gång på gång att de motarbetar jämställdheten.

Nyligen sa SD att de vill inskränka aborträtten till vecka 12. Det är ett förslag som inte stöds av vetenskapen och av väldigt få kvinnor. SD:s partiledare Jimmie Åkesson sa samtidigt att abort främst förekommer i fallerande familjer och han visar därmed ett fullständigt förakt för alla kvinnor som gjort abort, men också för kvinnors rätt till sin kropp. SD vill också införa en samvetsklausul, så att barnmorskor ska kunna säga nej till att genomföra abort.

ANNONS

Att införa frivillig sambeskattning är också ett förslag från SD, som direkt motarbetar kvinnor. När särbeskattningen infördes på 70-talet var det en av de största frihetsreformerna för kvinnor. Att avskaffa sambeskattningen gjorde att det lönade sig för kvinnor att arbeta och få en egen inkomst, istället för att vara hemmafru.

S-kvinnor vill tvärtemot Sverigedemokraterna stärka kvinnors rätt till sin kropp och kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Vi vill bland annat förbjuda sexistisk reklam, skärpa sexköpslagen, införa heltid som norm och avskaffa lönegapet mellan kvinnor och män. Därför röstar vi för en socialdemokratisk regering den 9 september!

Paula Holmqvist, Distr. ordförande S-kvinnor Fyrbodal

Karin Engdahl, Uddevalla S-kvinnoklubb, v ordförande i S-kvinnors distriktsstyrelse

Annica Erlandsson, Skredsviks S-kvinnoklubb, ledamot S-kvinnors distriktsstyrelse

Carina Åström Uddevalla S-kvinnoklubb, ledamot i S-kvinnors distriktsstyrelse

Carina Antonsson Ordförande Skredsviks S-kvinnoklubb, ledamot i S-kvinnors distriktsstyrelse

Maria Berglund Ord. Uddevalla S-kvinnoklubb

Johanna Fransson Ordf. FeminiSta S-kvinnoklubb, ledamot i S-kvinnors distriktsstyrelse

ANNONS