”När finansministern signalerade att hundratals miljarder skulle lånas upp för att lindra sviterna efter viruset hade plötsligt inga företag tjänat några pengar på det de sysslade med, det fanns inget i deras lador för kommande år”, skriver Jack Borlinger.
”När finansministern signalerade att hundratals miljarder skulle lånas upp för att lindra sviterna efter viruset hade plötsligt inga företag tjänat några pengar på det de sysslade med, det fanns inget i deras lador för kommande år”, skriver Jack Borlinger. Bild: Henrik Montgomery/TT

Plötsligt stod företagen där med mössan i hand

Under ett års tid har vi dagligen matats med information om vilka oerhörda problem småföretagare bland annat har haft under covid-besöket.

ANNONS

Miljarder av skattemedel har lånats upp för att hjälpa företag och anställda över tiden. Vi har till skillnad från övriga länder inte bommat igen samhället utan vi har fått rekommendationer om hur vi ska bete oss och hur vi ska vara gentemot våra medmänniskor.

De senaste 60 åren har jag varit aktiv i samtliga valrörelser och verkligen fått erfara av politiska företrädare och företagsföreningar, SAF och Svenskt Näringsliv att samhället ska hålla sig borta från all inblandning i näringslivets alla delar. All form av inblandning skulle bara vara av ondo.

LÄS MER:Finansiera småföretagen så att de kan finansiera Sverige

När finansministern signalerade att hundratals miljarder skulle lånas upp för att lindra sviterna efter viruset hade plötsligt inga företag tjänat några pengar på det de sysslade med, det fanns inget i deras lador för kommande år, alla ville vara framme vid köttgrytan när sleven skulle dela ut statliga bidrag. Krögare gnällde i massmedia och utnyttjade sin demonstrationsrätt genom att banka kastrullock utanför på gatan. Alla dessa näringsidkare hade tydligen bedrivit en ideell verksamhet utan vinstmotiv och då var det inte mer än rätt att få del av den statliga kakan.

ANNONS

Branschorganisationerna som i varje valrörelse under de senaste 60 åren ständigt framhållit att staten inte ska lägga sig i hur man driver sin verksamhet och som propagerat för sänkta bolagsskatter med mera, stod plötsligt med mössan i hand och ville ha del av skattemedel. Hade man varit lite mer positiv till att även företag ska betala skatt hade det varit lättare för mig att acceptera dagens livräddning inom företagarvärlden. Vi har nästan varje år under 60 års tid drabbats av virus i olika former och klarat oss utomordentligt bra. Detta ”lilla” virus vi fick i februari/mars 2020 vände upp och ner på allt normalt i samhället. Det vore klädsamt om agitatorerna för näringslivets alla delar i fortsättningen ville vara med och bidraga till samhällets skattefinansiering, för sannolikt kommer detta lilla virus att spela oss spratt ett antal åt framåt.

Jack Borlinger

LÄS MER:Centrums krögare i gemensam satsning: ”Försvinner restaurangnäringen är en stad död”