Österödskvinnan på Göteborgs stadsmuseum, ett av våra äldsta skelett.
Österödskvinnan på Göteborgs stadsmuseum, ett av våra äldsta skelett. Bild: Anders Ylander

Lars Bäckström: Äldsta bohusläningen lockar mångas intresse

Det är klokt att förstå både Bohusläns och Sveriges historia. Då kanske man inte upprepar historiens misstag.

ANNONS

KRÖNIKA • På färd framåt gäller det att ha uppsikt och fantasi om vad som kan hända. Det kan också vara klokt att titta i backspegeln. I livet kallas backspegeln, erfarenhet. I ett land kallas det historia.

Det är alltid klokt att kunna sin historia. Tyvärr är dock minnet kort. Det sägs att det bästa provet på dumhet, är att göra om exakt samma sak, gång på gång och förvänta sig annat resultat. Det är därför klokt att förstå både sin egen och sitt lands historia.

Österödskvinnan lyfts fram av SVT

Bohusläns museum vill hjälpa oss med detta. De gör i år en satsning på Bohusläns historia. Jag och frun var där för någon vecka sedan. Jag trodde vi skulle vara två av några. Det var fel, fullt hus.

ANNONS

Annonsen sa stenåldern och Österödskvinnan. Vår äldsta funna Bohusläning och svenska. Gravsatt vid en strand på Stångenäset för 10 000 år sedan. Tv-serien Historien om Sverige lyfte fram fyndet i ett program.

Det kan ha bidragit till den stora publiken. Besökarna bjöds på samtal med en kunnig panel. Och något för alla sinnen, smaker och musik från då. Föremål att beröra och tablåer från nära förr. Det är att gratulera oss att museet finns – boka biljett.

Bohuslän blev svenskt 1658

Bohuslän är ett gränsland, mellan Sverige och Norge. På torget minner Karl den tiondes staty, om freden i Roskilde 1658 då Bohuslän blev svenskt. Men 160 år tidigare 1498 skrev kung Hans av Danmark- Norge, under Uddevallas stadsrättigheter.

Det var många 100 år av krig. 1718 tog Sveriges stormaktstid slut. Karl den XII stod lik i Uddevalla. Krigsriksdag i Uddevalla, enväldet tog slut. Vägen till demokrati tog sin början, från Uddevalla.

Krig igen, 1814. Sveriges blivande kung, en fransk general, hade i freden efter Napoleon fått Norge till Sverige. Men Norge ville var självständiga. Norrmännen var trötta på att vara en del av ett annat land. Det var lite grand som dagens Ukraina. Kronprinsen planerade krig från Uddevalla. Och det blev krig.

Den franske generalen såg dock en annan lösning. Han fick bli kung över bägge länderna och att respektera båda ländernas lag. Inte ett land men en union. Sedan dess har Sverige varit alliansfritt och stått utanför krig.

ANNONS

1863 lovade Sveriges kung att bistå Danmark i krig mot ”Tyskland”. Regeringen sa nej. Sverige stod utanför kriget.

Så fick Åland självstyre

Krig hotade igen efter första världskriget. Ålands folk vill bli en del av Sverige. Ännu en smart lösning. Självstyre för Åland inom Finland, svenska huvudspråk och ingen militär får finnas på Åland. Finland fick inte ens sluta avtal med EU utan tillstånd av landstinget på Åland. Det är därför fortsatt tullfritt på Ålandsfärjor. När parter är smarta kan de komma långt. I krig finns inga riktiga vinnare. Att kunna försvara sig betalar sig i förhandling. Det har både Norge och Finland visat mot Sverige och Ryssland.

2024 lämnar Sverige mer än 200 år av alliansfrihet. Att gå med i Nato ger bättre skydd vid anfall från Ryssland. Å andra sidan ökar nog risken för anfall på Sverige vid ett krig mellan Ryssland och Nato.

Sverige får ny roll internationellt

En del tror att Sverige får mindre möjlighet att agera medlare genom allians med USA. Carl Bildt tror inte det. Han pekar på att Norge medlat mellan Palestina och Israel. Kanske Palestinierna såg Norge som ombud för USA?

Men som USA-allierad hade det varit svårt för Sverige att vara en av nationerna för kontroll av stilleståndet mellan Nord- och Sydkorea. Hade Bildt kunnat vara fredsförhandlare under Balkankrigen, på 90-talet, där Nato var aktivt? Och när Nato bombade Belgrad för att skydda Kosovoalbanerna? Vad Sveriges nya roll betyder får framtiden ge svar på.

ANNONS

LÄS MER:Bohusläns museum fyller 40 – storsatsar på lokala “Historien om Sverige”

LÄS MER:Historien om stenålderskvinnan från Lysekil är startskottet för SVT:s nya storsatsning

LÄS MER:Fornsök kan hjälpa den som letar efter Österödskvinnans grav

LÄS MER:Fel gravplats pekas ut för Österödskvinnan i SVT:s Historien om Sverige

ANNONS