Gula villan på Emaus. Nu lägger Uddevalla kommun tio miljoner på en renovering.
Gula villan på Emaus. Nu lägger Uddevalla kommun tio miljoner på en renovering. Bild: Julia Forsberg

Karl af Geijerstam: Äntligen räddas Gula villan

En rivning hade orsakat en folkstorm i Uddevalla. Emaus är ett historiskt arv värt att bevara.

ANNONS
|

Tio miljoner vill Uddevalla kommun lägga ned på att återställa Gula villan på Emaus i gott skick. Beslutet i samhällsbyggnadsnämnden enade både majoritet och opposition, något som är sällsynt dessa dagar.

Byggnadens framtid har varit föremål för mycket diskussion i över tio år. Villan är vacker, men kommunen har ingen verksamhet som har behov av lokaler på Emaus. Villan har varit i dåligt skick länge och det har funnits förslag på rivning, men inget sådan beslut har fattats. För över tio år sedan upptäcktes stora skador i taket. År 2019 skedde en renovering av villan av gymnasiets vuxenutbildning, men det uppdraget är avslutat.

ANNONS

Om villan hade legat någon annanstans hade kommunen nog kunnat sälja huset som ett renoveringsobjekt. I dessa dagar finns det gott om människor som vill renovera en drömkåk, så det hade nog inte varit några problem. Men nu ligger huset där det ligger, vid kommunens lantgård och ett naturreservat som varit i kommunens (stadens) ägo sedan 1960-talet. Byggnaden är ett kulturarv som det inte går att göra sig av med.

Man kan notera att priset inte är billigt. För tio miljoner kronor kan man bygga ett nytt hus. Självklart vill man gärna ha en ny hyresgäst vars verksamhet passar i lokalerna. Förmodligen blir det ett privat bolag som kan betala den antagligen ganska höga hyran det blir, med tanke på de stora belopp som kommunen lägger ned för att rädda villan till eftervärlden. Men det återstår att se. Det vore synd om villan står tom, vilket den gjort i 25 år.

Man kan förstå att enigheten var bred om att rädda villan. De som hade röstat för en rivning hade antagligen råkat ut för en folkstorm likt den som drabbade de ansvariga politikerna för Bodelerivningarna. Beslutet var dock inte bara populistiskt utan även klokt. Annars hade man gått emot sitt eget kulturmiljöprogram. Kommunen har några historiska tillgångar som är värda att vårda, Emaus är en av dessa.

ANNONS

LÄS MER:Beslutet: Gula villan vid Emaus ska miljonrenoveras

LÄS MER:Hoppet om Gula villans framtid lever: ”Ska inte rivas”

LÄS MER:Gula villan kan rivas – beslut i höst

LÄS MER:Långsamt förvandlas Gula villan till nyskick

LÄS MER:Emausvillan hotas av rivning

LÄS MER:För dyrt rusta upp Gula villan

ANNONS