”Mycket skit kan man säga och framför allt skriva om Uddevalla, men julbelysningen en snöig dag lyfter staden från en annars svag tvåa till fyra av fem”, skriver Marcus Blomgren.
”Mycket skit kan man säga och framför allt skriva om Uddevalla, men julbelysningen en snöig dag lyfter staden från en annars svag tvåa till fyra av fem”, skriver Marcus Blomgren. Bild: Niclas Jonasson

Dagen då Uddevallaborna blev grundlurade av sin kommun

Den 18 november 2021 klockan 17.00 på Kungstorget i Uddevalla utspelades en kollektiv masspsykos av besvikelse, förvirring och irritation. Nej, det var inte Uddevallakalaset, utan invigningen av julbelysningen i centrum. Om du är en av de tusentals som var där vet du precis vad jag talar om.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Mycket skit kan man säga och framför allt skriva om Uddevalla, men julbelysningen en snöig dag lyfter staden från en annars svag tvåa till fyra av fem. Ett evenemang dyker upp från Uddevalla kommun att klockan 17.00 den 18 november ska ljusen slås på. Det magiska ögonblicket ville jag uppleva med min fru, som mest följde med för hon ville ha en grillkorv från Calles Korv. Finns det ens längre, tänkte jag tyst, men höll det för mig själv.

Ett första omen uppenbarar sig redan när vi anländer till stan 16.44, och allt är tänt. Hade vi fel tid? Fel dag? Nej, de måste mena att den stora granen tänds på torget 17.00. Märkligt att evenemanget inte omfattar all julbelysning.

ANNONS

LÄS MER:Stor besvikelse efter julljusinvigningen i Uddevalla

LÄS MER:Därför känner vi Uddevallabor förakt mot Trollhättan

Redan från Norra Hamngatan kan vi se hundratals personer vallfärda mot torget, där en tjock massa redan verkar stå i väntan på miraklet. Tur, säger jag, då var det alltså granen det gällde, vi har inte helt missuppfattat åtminstone. Tur, säger min fru, det är där dom måste sälja korv.

Så döm av vår förvåning när granen glider in i vårt synfält – klockan är nu 16.54 – och den är definitivt, oåterkalleligt tänd. Men en aldrig sinande ström av människor väller fortfarande in till torget från alla håll och kanter, och många tittar drömskt mot den jättelika, lysande granen.

Vi fattar ingenting. Min fru noterar att inga barn äter korv med bröd, och blir snabbt orolig. Vi konstaterar ändå att någonting uppenbarligen kommer hända, luften är tjock av förväntan. Och eventuellt spår av omikron. Men vi placerar oss i ett hörn, och väntar skeptiskt, men lydigt.

LÄS MER:Det finns en från Uddevalla som förtjänar att stå staty på torget

LÄS MER:Uddevallabron bär på den största lögnen i stadens historia

16.58. Spänningen är olidlig. Ett barn frågar varför den är tänd, men hyssjas bestämt bort. Ska dom släcka den, och sen tända den igen? Har den fler ljus? Ska någon uppträda? Det finns ju ingen scen? Var är korven, viskar min fru för tjugonde gången.

16.59. Fortfarande inte spår av något som händer. Allas ögon är fästa på den upplysta granen.

ANNONS

17.00. Ingenting händer. De är nog lite försenade, för det måste ju hända någonting. Tusentals människor kan inte ha missuppfattat. Ingen säger ett ord.

17.04. Folk börjar titta nervöst på varandra. Vad är det som pågår? Ingen vill vara den som påpekar att kejsaren är naken.

17.07. Uppgivna ”jaha” fortplantas i myllret. Rastlösa barn drar otåligt i sina föräldrars jackor. Folk börjar lämna torget. Besvikelsen fyller tomrummet av utebliven förväntan. Jag möter min frus korvformade blick, och säger varsamt att Calles Korv nog gick i konkurs för typ 15 år sen. Jag försäkrar att vi ska köpa korv på vägen hem.

I bilen känner vi oss grundlurade av Uddevalla kommun. En besvikelse med eftersmak av halvsunkig tröstkorv från OKQ8.

ANNONS