”Hur kan deras blötsliskiga Fallens dagar-labbar år efter år roffa åt sig alla de här statsapparaterna som man tar godis från ett barn?” skriver Marcus Blomgren
”Hur kan deras blötsliskiga Fallens dagar-labbar år efter år roffa åt sig alla de här statsapparaterna som man tar godis från ett barn?” skriver Marcus Blomgren Bild: Niclas Jonasson

Marcus Tigerdraake: Därför känner vi Uddevallabor förakt mot Trollhättan

Vad vore vi Uddevallabor utan det lågintensiva föraktet mot storebror Trollhättan? Lyckligare är nog svaret på den frågan, så nu är det dags att en gång för alla reda ut var det här föraktet kommer ifrån, och om det är rimligt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Först måste vi börja från noll, och omfamna den iskalla bistra sanningen att Trollhättan är en objektivt bättre stad än Uddevalla. Aj, aj. Varje slag på tangenterna i den meningen var tortyr för fingertopparna, men det finns tyvärr inget att debattera här: Uddevalla är en loser-stad.

Låt oss öppna den högljudda slussen av bevis.

Trollhättan har Näl. Trollhättan har Högskolan Väst. Trollhättan har Film i Väst. Trollhättan har en flygplats. Trollhättan har en Oidipuskomplex-doftande dubbelspårig järnväg till Göteborg. Det är inte rimligt. Hur kan de ha vunnit vitala institutioner-jackpot, medan allt vi har att skryta med är ett gudsförgätet Skalbanksmuseum, som dessutom ingen någonsin har varit på?

ANNONS

LÄS MER:Det är utvandrarnas fel att Uddevalla är en tråkig stad

LÄS MER:Ditt barn förtjänar bättre än en ultraljudsbild utan X-faktor

LÄS MER:Slå ihop badhus och stadshus till ett Blötkulla på hjul

Hur kan deras blötsliskiga Fallens dagar-labbar år efter år roffa åt sig alla de här statsapparaterna som man tar godis från ett barn? Är det verkligen så enkelt som att det på vår planhalva spelar samma politiker som tog ett halvt sekel på sig att klubba igenom ett badhus?

Ja, vi måste prata om badhuset. Igen. En tanke med badhuset är ju att det ska locka hit folk och direktkonkurrera med anledningar att bo i Trollhättan. För vem vill ha fem minuter till flyget, åka tåg på en halvtimme till Göteborg, eller ha en akutmottagning när man kan ta baddaren och göra spiken från femman?

Sluta, Trollhättan. Ni fattar väl att Nicole Kidman inte har varit där, hur skulle det sett ut? Haha.

Det blir inte ljusare på kändisfronten. Trollhättan har Galenskaparna, Peter LeMarc, Frank Andersson, Jan Lööf och Jessica Andersson. Uddevalla sitter fast med Daniel Norberg, Cissi Wallin och yours truly – idioternas mamma som inte gör annat än att klaga och driva misslyckade stand up-satsningar.

LÄS MER:Uddevallabron bär på den största lögnen i stadens historia

LÄS MER:Det finns en från Uddevalla som förtjänar att stå staty på torget

LÄS MER:Parkeringsfrågan i Uddevalla är lika med marshmallowtestet

Så här kan man hålla på i evigheter, och Trollhättan kommer att vinna. Något jag i många år försökt lansera är att man borde skratta rått och elakt åt deras genomusla walk of fame, samt begreppet Trollywood. Inga andra än Trollhättans trollrövigaste trollywoodare kan väl rakryggat gå längs den där sorgliga ursäkten till gata och utbrista ”Wow, här har Nicole Kidman varit!”.

ANNONS

Sluta, Trollhättan. Ni fattar väl att Nicole Kidman inte har varit där, hur skulle det sett ut? Haha.

Nå väl. Om inte annat kan man förstås mysa ner sig en fredag i en mjuk filt med några goda ostar, ett glas rött, och bara tänka på att Saab är borta. Då mår man som Uddevallabo i alla fall lite bra igen.

ANNONS