Bohuslän kallades ”Änkelandet”

Sillfisket definierade vardagen för många bohuslänningar fram till 1960-talet. Nu lyfter Bodil Tingsby fram perioden ur historiens glömska i dokumentären ”Havets silver”. Att skildra kvinnornas situation kändes extra viktigt, för Bohuslän kom att kallas ”Änkelandet”.

ANNONS

I Bodil Tingsbys hemtrakter runt Kungshamn började fler och fler prata med henne om äldre tiders sillfiske. Det som pågick mellan 1895 och 1968.

– Det finns så lite beskrivet om den här perioden överhuvudtaget. Jag är ju uppvuxen härute med de här farbröderna, och snart är det bara en handfull kvar av dem som kan berätta, säger hon.

Intresset att göra film om epoken väcktes, och 1 april får dokumentären ”Havets silver” premiär på Bio Roy i Göteborg.

Redan 2015, när Bodil Tingsby gick i pension från jobbet som kommunikationsdirektör på Nordiska ministerrådet, vaknade lusten att göra film. Hon ville specifikt uppmärksamma en kvinnlig pionjär som fallit i glömska: Emilie Flygare-Carlén. Kvinnan från Strömstad som blev Sveriges första ”deckardrottning” och som på 1800-talet var Sveriges mest lästa och välbetalda författare.

ANNONS

Historien berättas i ”Emilie – Sveriges första kvinnliga deckarförfattare” som blev en tittarsuccé i SVT efter biopremiären 2020.

Bodil Tingsby började därefter intressera sig för bohuslänningarnas sillfiske på Island som kom igång rejält på 1920-talet.

Änkor och faderlösa barn

Sammanlagt 9 000 män i 1 000 båtar gav sig under epoken iväg från Bohuslän till Island tur och retur, berättar regissören.

– Å ena sidan är det en film om männen som åkte i väg och var borta månader i sträck. Å andra sidan fokuserar jag på kvinnorna som var hemma och tog hand om allting annat.

Oron hos dem var stor över allt från hemmets ekonomi till den farliga situationen till sjöss.

– Bohuslän kallades ”Änkelandet”, eftersom det då var den plats i Sverige med flest änkor och faderlösa barn.

Havets silver – om mod och längtan i jakten på sill

Är: En dokumentär om sillfisket i Bohuslän från slutet av 1800–talet fram till 1968, med fokus på vardagsliv, fiskare, deras fruar och barn.

Var och när: Visas på Bio Roy i Göteborg och även Kungshamn, Folkets hus, 6 april, Resö, Hamnmagasinet 9 april och 7 maj, Lysekil, Folkets hus, 12 april, Strömstad, Bio Park, 13 april, Hunnebostrand, Hav & Land, 14 april, Bohusläns museum, Uddevalla, 3 maj

Fler orter kan tillkomma. Senare visas filmen även på Island.

Hur: Skapad av Bodil Tingsby i samarbete med fotografen Dan Nordgren och klipparen och ljudläggaren Niklas Vesterlund som också är filmens medproducent.

I filmen träffar Bodil Tingsby fiskare som i dag är mellan 85 och 95 år.

– Jag lägger inte något till rätta utan har bara lyssnat. De minns tillbaka och berättar om orkaner och människor som, drivna av hemlängtan, går över bord. Ett barns och en hustrus längtan finns också med.

Unikt filmmaterial från Island

Filmen rymmer unikt filmmaterial från filmmuseet på Island och även från en fiskare på Hovenäset som byggt sin egen kamera.

ANNONS

Islänningarna var inte förtjusta över att svenskarna kom och tog sillen ifrån dem. 1968 kom så kvotsystemet vilket blev slutet för det omfattande bohusfisket efter islandssill.

Kan det inte provocera år 2022 att göra en nostalgisk film om massfiske?

– ”Havets silver” är inte nostalgisk, men inte särskilt samhällskritisk heller. Jag träffar fiskare som själva reflekterar över hur mycket de drog upp. I dag kan en fabrikstrålare få upp 1 500 ton i ett enda kast. Det är exakt var vad dåtidens fiskare också fick upp – men då tillsammans och under en hel säsong.

Bodil Tingsby

Ålder: 69 år

Yrke: Journalist, programledare, producent, chef på SVT, numera filmare och författare.

Karriär: Efter ett långt yrkesliv som journalist och kommunikatör, sist på Nordiska ministerrådet i Köpenhamn, gjorde hon som pensionär en dokumentär om Emilie Flygare-Carlén från Strömstad, Sveriges första ”deckardrottning”. För sin insats fick hon Sotenäs kulturpris 2021. Filmen, som också visats i SVT, har nu fått en uppföljare i bokform ”Jag heter Emilie”, som gavs ut i mars 2021.

Aktuell: Med nya filmen ”Havets silver” som får premiär på Bio Roy i Göteborg 1 april. Därefter visas den i Bohuslän och till sommaren på Island, bland annat i Reykjavik och Siglufjordur, som ibland kallats ”sillens Klondyke”.

LÄS MER:En deckardrottning på vita duken

ANNONS