"Jag tyckte det lät svinkul och mysigt och som en vettigt att göra",  säger artisten Sarah Klang om att spela på lördagens stödgala.
"Jag tyckte det lät svinkul och mysigt och som en vettigt att göra", säger artisten Sarah Klang om att spela på lördagens stödgala. Bild: Anna-Lena Lundqvist

Sarah Klang: Det vore katastrof om Pustervik inte klarade sig

Det är tyst på Göteborgs konsertscener men under lördagen sker ett undantag. Då arrangerar Pustervik och GP en unik gala med åtta artister, men utan publik. För Sarah Klang var det självklart att ställa upp när hon tillfrågades.
– Pustervik är min favoritscen i hela världen.

ANNONS

LÄS MER:GP direktsänder unik stödgala från Pustervik

LÄS MER:Här är artisterna som spelar för Pustervik

LÄS MER:Pusterviks vd: efter maj är det slut

Det lokala musiklivet i Göteborg är satt under hård press av det nya coronaviruset och de begränsningar som råder för offentliga sammankomster. Många musiker, artister och arrangörer har vittnat om att krisen är akut. För Sarah Klang var det självklart att ställa upp när hon fick frågan om att spela på stödgalan för Pustervik.

– Jag tyckte det lät svinkul och mysigt och vettigt att göra. Jag har ju inget annat att göra heller. Sedan är grundidén väldigt bra. För mig har Pustervik varit min första scen jag började spela på, men också min favoritscen i hela världen.

Det unika med Pustervik är kombinationen av kunnig personal och mixen mellan etablerade och nya akter, säger Klang.

ANNONS

Stödgala på Pustervik

När: Lördagen den 4 april, klockan 18.30

Var: På Pustervik i Göteborg. Konserten sker utan publik.

Hur: Galan visas gratis på bohuslaningen.se

Hur: Konserten är gratis, men det går att swisha en frivillig entrébiljett till swishnummer: 123 129 33 56 för att ge ett bidrag till förmån för Pustervik.

Pusterviks vd Daniel Levin har tidigare sagt att Pustervik under nuvarande omständigheter klarar sig maj ut, om inga externa medel tillkommer. Annars kan en konkurs vänta.

Vad tror du konsekvenserna för Musikgöteborg blir om Pustervik inte klarar sig?

– Den första tanken är väl katastrof, för det inte finns så mycket livescener alls, redan som det är. Jag har väldigt svårt att se hur det ens skulle funka om det inte fanns en Pustervik-scen.

Ställde in turné

Coronaviruset har påverkat Sarah Klang. Hon fick först ställa in en USA-vända i mars, och hon har fått flytta fram planerade spelningar i Storbritannien till oktober. Hon hoppas dock kunna komma ut och spela i Sverige i sommar, även om hon redan nu är mentalt redo för att det kan ställas in.

– Men jag är väl en av de artister som inte blivit superpåverkad, eftersom jag inte precis släppt ett album och skulle klubbturnera i hela Sverige. För de som släpper skiva nu är det nog jättejobbigt och tråkigt och irriterande.

Sarah Klang håller på att spela in sitt tredje album just nu, och studiotiden har inte påverkats.

– Vi är bara tre personer som sitter där, och så länge vi känner oss friska så går vi dit.

ANNONS

Spelordning för kvällen:

Slowgold

Bror Gunnar Jansson

Steget

Daniel Norgren

Virginia and the Flood

Kristofer Åström

Sarah Klang

Graveyard

Annars håller hon sig hemma mer än vanligt, och säger att andra har det värre eftersom hon har en ekonomisk buffert efter ett intensivt turnerande förra året.

– Men jag tycker såklart det känns ledsamt när spelningar ställs in. Jag tror bara jag fått jämföra med de som skulle varit ute på längre turnéer, och då känns mina två småsvängar inte så himla jobbigt.

På galan på lördagen planerar Sarah Klang att spela tre låtar tillsammans med sin gitarrist Theo Stocks.

Galan kommer genomföras helt utan publik. Endast artister, musiker och de som jobbar med produktion och sändning kommer finnas i lokalen.

Det kommer däremot att gå att se galan gratis för alla besökare på gp.se. Det krävs ingen prenumeration eller inloggning. Det finns en möjlighet att ge ett bidrag till förmån för Pustervik via swish (se faktaruta) eller pustervik.se/shop.

ANNONS