Ebba Forsberg och Jack Vreeswijk är några av de artister som har uppträtt i Vardagsrummet på Folkets hus i Uddevalla.
Ebba Forsberg och Jack Vreeswijk är några av de artister som har uppträtt i Vardagsrummet på Folkets hus i Uddevalla. Bild: Lasse Edwartz

Vardagsrummet läggs ned – för dyrt att tillgänglighetsanpassa

De intima konserterna i Vardagsrummet på Folkets hus i Uddevalla är ett minne blott. Styrelsen har lyssnat på handikapprörelsens krav, och ska flytta alla konserter till nedervåningen.

ANNONS

– Det är enskilda personer som har varit väldigt aktiva och så har vi fått skrivelser från HSO (Handikappföreningarnas Samarbetsorganisation) i Uddevalla. Och vi vill ju vara en mötesplats för alla. Min första tanke som tjänsteperson var att tillgänglighetsanpassa Vardagsrummet. Och vi har tagit fram olika förslag, men det kostar för mycket, säger Simone Olofsson, verksamhetschef på Folkets hus i Uddevalla.

Vardagsrummet ligger fyra halvtrappor upp i Folkets hus, en liten lokal där Folkets hus har anordnat intima konserter. Men de som inte kan gå i trappor har inte kunnat gå på dem, eftersom det inte finns någon hiss. Men från januari 2019 kommer konserterna att hållas i Stora salen på nedre botten istället, något som glädjer Inga-Maj Johansson som sitter i rullstol.

ANNONS

– Det är jätteroligt, fantastiskt roligt. Jag tänker att på Folkets hus ska det vara tillgängligt för alla oavsett funktionsvariation. Jag vill ju också ha den där intima känslan som sägs finnas i Vardagsrummet, säger hon.

Kan hyra ut

Vad har du missat i år?

– Det jag missade sist var Andreas Galle nu den 20 december. Han har så fin röst, säger Inga-Maj Johansson.

Beslutet togs på ett styrelsemöte i november.

– Väldigt många säger att "sätt in en hiss, ni får pengar från Boverket". Men det är bara halva beloppet och det skulle ändå bli en miljon kronor att betala. Dessutom har vi en entré med marmor från Kolmården i original från 1946, och den är inte bara att riva. Så vi landade i att vi inte ska ha konserter däruppe. Men vi säger inte nej till att hyra ut till andra som vill ha arrangemang där, säger Simone Olofsson.

Vill jobba med närheten

Nu vill de försöka skapa den där intima känslan i Stora salen i stället.

– Vi backade tillbaka till vad folk vill ha, och då är det konserter nere på golvet som de vill ha, för att få den här intima känslan. Det som har varit viktigt med Vardagsrummet är närheten. Det är den vi vill jobba med, säger hon.

ANNONS

Stora salen härbärgerar redan större konserter. Men 7–8 konserter om året har arrangerats i Vardagsrummet.

– Vi har fått en utmaning som heter duga, för det är en stor sal. Men när väl beslutet hade tagits, tyckte vi att det var en rolig utmaning att ta oss an, säger Simone Olofsson.