Varvar nutid och 1700-tal i ny roman

En kvinna i nutid och en kvinna som kom till Uddevalla med Karl XII:s liktåg. Det är två av huvudpersonerna i författaren Maria Gustavsdotters nya roman. På tisdag är det boksläpp på Bohusläns museum.

ANNONS

– Det är roligt att bokreleasen är på museet, men det hade varit ändå roligare om den hade varit här på biblioteket, för en av huvudpersonerna är biblioteksassistent här, säger författaren Maria Gustavsdotter.

Vi träffas på stadsbiblioteket som hon är väl bekant med, för Maria Gustavsdotter har bott i Uddevalla sedan 1981. Från början är hon tandläkare, men sedan 2001 ägnar hon sig åt sitt författarskap på heltid. "En sekund är jag evig" är hennes tjugonde roman och den femtonde historiska romanen.

– Biblioteksassistenten här på biblioteket heter Birgitta. Hon åker till Lund för att röja i sin mors dödsbo. Men i stället för att röja lägenheten, sätter hon sig och tittar i sin fars gamla släktforskarpapper.

ANNONS

Läs även: Soldaten, värjan och kvinnans roll

Värja får sin förklaring

Parallellt utspelar sig romanen på 1700-talet, och huvudpersonen där är en ung kvinna som tog värvning i Karl XII:s armé.

– Hon var med under det dödande skottet och kom hit till Uddevalla tillsammans med Karl XII:s liktåg.

När biblioteksassistenten Birgitta gräver ner sig i pappans släktforskning, upptäcker hon något.

– Hon upptäckte att en anmoder hade tagit värvning i Karl XII:s armé, och det är därifrån en värja kommer som har gått i arv i släkten.

"Om vad som är viktigt i livet"

Så flätas dåtid och nutid in i varandra.

– Det är både en historisk och nutida roman. Den handlar om ett mor-dotter-förhållande och om vad som är viktigt i livet.

När Birgittas pappa levde hade hennes mamma överlevt två skov bröstcancer.

– I stället för att stötta mamman, grävde pappan ner sig i släktforskningen. Man ska stötta sin livskamrat när det blåser snålt.

Varför skriver du historiska romaner?

– Därför att det är roligt att göra research. Det är så viktigt att det blir historiskt korrekt. Sedan är det ett sätt att berätta att människan är sig lik både för trehundra år sedan och för tusen år sedan. Vi vill bli älskade och behöver våra vänner och det är likadant århundrade efter århundrade.

ANNONS

Och det är inte bara de historiska skeendena hon vill ska vara så tidsenliga som möjligt.

– Det jag skriver skulle lika gärna kunna ha hänt i dag, men det gäller att få folks reaktioner tidsenliga som de var då.

Den nya romanen kommer färsk från tryckeriet till Bohusläns museum på tisdag, och Maria Gustavsdotter kommer att vara där för boksignering.

FAKTA: MARIA GUSTAVSDOTTER

Maria Gustavsdotter är 69 år och bor i Uddevalla sedan 1981.

Böcker i urval: Ylvas bok (2018) Historiska media, Ebbas bok (2016) Historiska Media, Katarinas bok (2015) Historiska media, Ulrikas bok (2014) Historiska media, Helenas hämnd (2012) Historiska media, Änkan (2010) roman Isaberg förlag, Hustrun (2009) roman Isaberg förlag, Dottern (2008) roman Isaberg förlag, Att kyssas genom ett hissgaller (2007) roman Isaberg förlag, Whisky och plättar med sylt (2006) roman, Från din syster Lovisa (2005) dokumentärroman från Isaberg förlag, Blå ögon och svart magi (2005) roman,

Aktuell: Med nya romanen "En sekund är jag evig" (9 oktober 2018), utgiven på Historiska media.