Preemraff, Preems oljeraffinaderi i Lysekil, levererar olja till Karlshamns oljekraftverk. Varje timme bränns 70 000 liter olja.
Preemraff, Preems oljeraffinaderi i Lysekil, levererar olja till Karlshamns oljekraftverk. Varje timme bränns 70 000 liter olja. Bild: Thomas Johansson/TT

Oljekraftverk i Blekinge igång – med olja från Lysekil

Oljeverket i Karlshamn har varit igång den senaste veckan. Varje timme bränns omkring 70 000 liter olja, rapporterar Aftonbladet. Olja som kommer ifrån Preems raffinaderi i Lysekil.

ANNONS
|

Under onsdagen noterades ett nytt prisrekord på el i Sydsverige. Enligt elbörsen Nordpool kostade en kilowattimme 5,70 kronor, och ovanpå det tillkom elbolagens påslag och skatter.

I samband med de rekordhöga elpriserna i Sydsverige har den globala energikoncernen Uniper dragit igång det oljeeldade Karlshamnsverket i Blekinge.

Oljeverket togs i drift i slutet på 1960-talet och används främst i dag som en reservanläggning. Under den senaste veckan har verket varit igång från morgon till kväll i ett av de två blocken, vilket innebär att omkring 70 000 liter olja eldas upp varje timme.

LÄS MER: Larmet: Vi riskerar bli utan el i vinter om vi inte sparar

ANNONS

Torbjörn Larsson, presschef på Uniper, berättar att oljan kommer ifrån Preemraff i Lysekil. I samband med Rysslands invasion av Ukraina valde Preem att sluta köpa in rysk råolja, något Bohusläningen var först att rapportera om.

I vilka volymer och hur länge raffinaderiet i Lysekil kommer att levererar olja till Karlshamn vill inte Preems presschef, Dani Backsteg, gå in närmare på.

”Jag kan tyvärr inte dela med mig av dessa siffrorna på grund av avtalsskäl. Nästan uteslutande kommer oljan från Nordsjön”, skriver presschefen i ett mejl till tidningen.

LÄS MER: Rusande elpris kan skapa vedbrist

Delade meningar om elbristen

Till Aftonbladet säger Torbjörn Larsson på Uniper att anläggningen varit igång för att det råder brist på planerad elproduktion i södra Sverige.

– Det har att göra med den effektsituation som vi har i södra Sverige i dag, och som Svenska kraftnät har gått ut och berättat om också. Då innebär det att Karlshamnsverket budas in på den nordiska elbörsen.

Men åsikterna går isär. Enligt Staffan Engström, enhetschef på Svenska kraftnät, råder det ingen effektbrist i Sverige just nu.

– Det har inget med effektreserven att göra. Jag tänker att de kör av marknadsmässig grund, säger Engström till DN.

ANNONS

LÄS MER: Domstol ger fritt fram för Preemraff – överklagan avslås

”Det är en droppe i havet”

Enligt Naturskyddsföreningen i Lysekil är de 70 000 liter olja som bränns upp varje timme knappt nämnvärt om man ser det ur ett större perspektiv.

– Det är en droppe i havet om man jämför med vad hela Sverige förbrukar varje dag, och det är ingenting jämfört med den kol som man eldar i Polen och Tyskland. Eller när vi själva kör bensin- och dieselbilar.

– Vi förbrukar 1 500 kubikmeter olja varje timme i Sverige, så det är mångdubbelt mer, säger Inge Löfgren, ordförande i Naturskyddsföreningen i Lysekil.

Tycker inte Naturskyddsföreningen att det är anmärkningsvärt att Karlshamnsverket är igång under sommaren?

– Jo, hela den här elcirkusen är väldigt märklig. Problemet är att vi har kablar till Europa. Stänger man av dem så blir det annorlunda. Dessutom borde man redovisa elpriserna för det svenska folket mer noggrant.

– Samtidigt känner jag folk som eldar med olja och de som värmer sina hus med el. De har inte gjort något med sina hus som har dåliga fönster och isolering. Ändå är det massvis med människor som säger ”Oj jag klarar mig inte, jag behöver hjälp av staten”. Det är viktigt att se om sitt eget hus, menar han.

ANNONS

LÄS MER: Vattenfalls vindkraft ska hjälpa Preem att bli klimatneutralt

ANNONS