Eric Gustafsson beskriver fångsten som ganska unik, eftersom det normalt är förbjudet att fiska den blåfenade tonfisken.
Eric Gustafsson beskriver fångsten som ganska unik, eftersom det normalt är förbjudet att fiska den blåfenade tonfisken. Bild: Martin Ivarsson

Ovanliga fångsten blir välgörenhet

På onsdagsmorgonen drog fiskarna på GG 330 Carmona upp en ovanlig fångst strax norr om Skagen. Bland sillen fanns nämligen en runt 200 kilo tung blåfenad tonfisk. Nu har besättningen bestämt sig för att sälja den och skänka pengarna till barncancerfonden.

ANNONS

När Eric Gustafsson och resten av besättningen på GG 330 Carmona trålade sill i onsdags morgon fick de se något oväntat bland fångsten. Det var nämligen inte bara sill i trålen, utan också en cirka två meter lång blåfenad tonfisk.

– Det är väldigt ovanligt. Jag hade själv aldrig varit med om det förut, så det var roligt. Dagen blev definitivt mer spännande än vi hade tänkt oss, säger Eric Gustafsson.

Ska säljas på Göteborgs Fiskauktion

För runt 60 år sedan syntes den blåfenade tonfisken relativt ofta längs den svenska västkusten, men sedan 70-talet har den varit mer sällsynt i området. De senaste åren har den dock börjat hitta tillbaka till de svenska kusterna. Arten är fredad, vilket betyder att det är förbjudet att fiska den. Men i vissa fall får yrkesfiskare som oavsiktligt fått upp tonfisken som bifångst lov att landa och sälja den.

ANNONS

– Jag fick sätta mig vid datorn och kolla upp vad som gällde. Och ringa runt till de olika myndigheterna som hanterar sådana här frågor. När vi hade fått klart att det var okej kom vi ganska snabbt fram till att vi ville göra något gott av situationen, säger Eric Gustafsson.

LÄS MER: Blåfenad tonfisk ska märkas utanför Måseskär

Det blev bestämt att tonfisken skulle säljas på fiskauktionen i Göteborg på torsdag morgon. Besättningen på GG 330 Carmona kom dessutom snabbt överens om vad de skulle göra med vinsten.

"Såg chansen att hjälpa"

– Vi sa till varandra att vi fiskar ju sill, det här är bara en extragrej som vi råkade få med upp. Då kan vi ju passa på att göra något bra av det och skänka pengarna till barncancerfonden, säger Eric Gustafsson, som fortsätter:

– Jag tycker att alla ska göra sin lilla del och bidra med något till samhället. Nu såg vi chansen att hjälpa några som har det svårt. På så sätt kan ju fler få glädje av fisken, inte bara de som får den på tallriken.

Senast en blåfenad tonfisk såldes på auktionen i Göteborg var 2017. Då landade prislappen på 160 kronor kilot.

ANNONS

– Vi har inte haft möjlighet att väga och mäta fisken ombord idag, men jag skulle gissa på att den väger runt 200 kilo och är ungefär två meter lång. Så det ska bli spännande imorgon att höra hur mycket pengar bancancerfonden får in, säger Eric Gustafsson.

ANNONS