Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försöket fick läggas ner efter att miljötillståndet avslogs av mark- och miljödomstolen. Bild: Stefan Karlsson
Försöket fick läggas ner efter att miljötillståndet avslogs av mark- och miljödomstolen. Bild: Stefan Karlsson

Laxsatsning kan flyttas utomlands om tillstånd avslås

Under inledningen av det nya året avgörs huruvida Smögenlax får tillstånd att starta en landbaserad laxodling. Får företaget inte miljötillstånd planerar det att flytta satsningen utomlands.

Smögenlax fick nej i mark- och miljödomstolen för sin satsning på en landbaserad laxodling i Kungshamn. Beslutet överklagades och i början av året kommer besked om huruvida odlingen blir av eller inte.

Nu planera bolaget att, vid ett negativt besked, flytta satsningen utomlands, vilket P4 Väst var först att rapportera om.

– Vi har två saker att välja på: antingen lägga ner ambitionen eller att titta på utlandet. Det är bara de alternativen vi har. Vi har i alla fall sagt definitivt nej till att försöka med svenska myndigheter igen om vi får ett nej nu, säger Joel Oresten, en av grundarna av Smögenlax till Bohusläningen.

LÄS MER: Lägger ner försöksodling av lax

En flytt utomlands är en sämre lösning än att göra satsningen i Sverige, menar Oresten.

– Vår utgångspunkt är att vi tycker väldigt mycket om Sverige. Vi både bor och verkar här och vill gärna fortsätta göra det. Jag kan absolut inte förstå hur man resonerar. Om man säger nej till världens renaste laxodling, då vet jag inte vad man kan säga ja till.

Oresten vill inte gå in på vilka länder som skulle vara aktuella, annat än att bolaget tittat på Danmark.

– Det är med sorg i hjärtat vi går utomlands i så fall. Men det är det enda alternativet om vi vill förverkliga en ren laxodling.

"Förstår inte hur de resonerar"

I domskälen för att avslå miljötillståndet konstaterade domstolen att det finns risk för att utsläpp från odlingarna kan påverka botten negativt. Därför avslogs ansökan. Men Joel Oresten, en av grundarna till Smögenlax, har ingen förståelse för domstolens beslut.

– Man menar att det är oklart om det skulle påverka havsbotten, trots att vi använt samma experter som Havs- och vattenmyndigheten gör och de experterna säger att det inte kommer påverka. Vi förstår inte riktigt hur de resonerar, säger han.

LÄS MER: Nej till laxodling i Kungshamn

I maj, efter domstolens beslut, lades en försöksodling vid Fisketången i Kungshamn ner. Smögenlax ville inte satsa mer pengar förrän ett miljötillstånd fanns på plats.

– Vi kan inte hålla på med forskning i privat regi när vi inte får de tillstånd som behövs och därför har vi tagit beslutet att lägga ner försöksodlingen av lax, sa Joel Oresten till Bohusläningen då.