Roy Høiås, vd Quality salmon.
Roy Høiås, vd Quality salmon. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Laxbolaget utreds av Ekobrottsmyndigheten

Vändorna kring laxbolaget fortsätter och efter en kraftigt försenad årsredovisning utreds nu Quality salmon av Ekobrottsmyndigheten, något åklagare Carin Kilhamn bekräftar under tisdagen.

ANNONS
|

Etableringen skulle bli värd 17–20 miljarder och generera tusentals jobb i Sotenäs. Målet var att bli ”Europas största och modernaste landbaserade fiskodlingsanläggning” och producera 100 000 ton lax per år.

Men Quality salmon har både miljonskulder och Kronofogden efter sig. Samtidigt dröjer bolagets årsredovisning för 2020.

LÄS MER:Laxprojekt vid vägs ände?

LÄS MER:Kronofogden: "Laxbolaget saknar pengar"

27 januari säger vd:n Roy Høiås i en intervju med Bohusläningen att den försenade årsredovisningen är påskriven och skickad till Bolagsverket.

Samtidigt pågår en förundersökning hos Ekobrottsmyndigheten gällande Quality salmon sedan 17 januari, bekräftar åklagare Carin Kilhamn under tisdagen.

– Men det är också det enda jag säger i nuläget, så får förundersökningen ha sin gång, säger hon.

ANNONS

– Jag kan säga att misstankarna avser brister i årsredovisningen.

LÄS MER:Miljonskulder men noll tillgångar i laxbolaget

”Inte klarat att leverera”

Kommunalråd Mats Abrahamsson (M) i Sotenäs kommun menar att det inte finns några större förhoppningar om att Quality salmon ska kunna genomföra sin etablering i Kungshamn.

– Inte i den här konstellationen, det är inte så troligt. Det är ju väldigt tråkigt att de försatt sig i den här situationen och att de inte klarat att leverera det de skulle gjort, sa han i en tidigare intervju med Bohusläningen.

På frågan om kommunen varit godtrogen svarade Mats Abrahamsson följande:

– Nej, kommunen har levererat det kommunen skulle leverera i de här olika diskussionerna. Vi har ett optionsavtal om arrende som går ut i juni, någon annan avtalsrelation har vi inte med Quality salmon.

Bohusläningen har sökt Roy Høiås för en kommentar.

ANNONS