Brittisk parlamentariker kritiserar utvisning av demenssjuka Kathleen Poole

Nu uppmärksammas utvisningshotade Kathleen Poole, som bor på ett demensboende i Tanum, i brittiska medier. I en artikel i The Guardian uppmanar Labour-parlamentarikern Hilary Benn både Storbritannien och EU att ingripa.
– Detta är chockerande, säger han till the Guardian.

ANNONS
|

Kathleen Poole lider av Alzheimer och ligger svårt sjuk i sin säng på ett demensboende i Tanum. Hon har bott här i 18 år och har sin son, svärdotter och barnbarn i Sverige. Trots det har Migrationsverket beslutat att hon ska utvisas till Storbritannien, vilket Bohusläningen har skrivit om tidigare. Anledningen är att hon inte fick permanent uppehållstillstånd efter brexit.

I januari kom gränspolisen till boendet för att förbereda inför utvisningen. De gick igenom hennes garderob och andra tillhörigheter för att se vad hon skulle behöva ta med sig.

– Det blir en verkställighetsutredning. I vissa ärenden kanske personen saknar resehandlingar till exempel och man undersöker och kontrollerar resväg, sa Mikael Holmgren, chef för gränspolisstationen region väst till Bohusläningen då.

ANNONS

Uppmärksammas i brittiska medier

På måndagen publicerade The Guardian en artikel om Kathleen Poole. Där uttalar sig Labour-parlamentarikern Hilary Benn, tidigare ordförande för underhusets utskott för Brexit, och uppmanar Storbritannien och EU att ingripa skyndsamt.

– Detta är chockerande och jag kan inte förstå varför de svenska myndigheterna hotar att utvisa Mrs Poole, säger Hilary Benn till The Guardian.

Han anser att EU-kommissionen, som är ansvarig för att övervaka uppehållsrätten för brittiska medborgare i de 27 medlemsländerna, bör ingripa omedelbart.

– Liksom den brittiska regeringen – för att sätta stopp för utvisningen av en sårbar brittisk medborgare, säger Hilary Benn till The Guardian.

Svårt att göra något

The Guardian citerar även David Milstead, en brittisk professor i fysik som arbetar i Sverige.

– Trots alla storslagna ord från Storbritannien och EU är detta ett chockerande och allvarligt fall av felaktig tillämpning av utträdesavtalet, säger David Milstead till The Guardian.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard har inte velat uttala sig om utvisningsbeslutet av Kathleen Poole till Bohusläningen, eftersom att det är ett individärende, och hänvisar till Migrationsverket. Även The Guardian har sökt henne med samma resultat.

LÄS MER:Utvisningen av demenssjuka Kathleen i Tanum närmar sig

ANNONS