Mystiska moln på himlen i Bohuslän

Flera läsare har under tisdagsförmiddagen skickat in bilder på mystiska moln på himlen över Bohuslän. Runda figurer i olika former och cirklar – men vad är det som orsakar dem?

ANNONS
|

Tallriksis är ett väderfenomen som ibland dyker upp i Bäveån i Uddevalla under vintertid med vackra cirkelrunda former. Men det är inte det väderfenomenet som visade sig på himlen under tisdagen.

Försvarsmakten meddelade under måndagen att marinens höstövning kommer att starta i Bohuslän under veckan där flera olika förband kommer att delta. Men att det är försvarets flygplan som gjort dessa mönster på himlen kan flygvapnets kommunikationschef inte kommentera.

Däremot förklarar hon att de vackra mönstren kan uppstå i skyn när olika väderparametrar linjerar samtidigt.

– Kondensen från flygplan kan synas i de här cirkelformade mönstren när flygplan exempelvis inväntar en ny övning. Men det är flera faktorer som avgör, oftast syns de som mest när det är klarblå himmel men det kräver även en viss temperatur, höjd och luftfuktighet som ska stämma överens, säger Louise Levin, kommunikationschef på flygvapnet.

ANNONS

På sociala medier har kondensen väckt både beundran och frågor med bilder på de runda cirklarna som visade sig på en klarblå himmel på flera olika håll i Bohuslän.

LÄS MER: Det unika fotot: Gubben som lägger huvudet på udden

Lars-Erik Andersson fångade några sekunder på film när cirklarna tar form av ett av flygplanen.

Marinens höstövning 2022

Allmänheten kan märka av övningen i form av ökad båttrafik och Försvarsmakten vill uppmärksamma om vikten att följa gällande anvisningar för skjutfältsavlysningar samt att hålla avstånd till militära fartyg och vara uppmärksam på signaler fartyget ger i form av flaggor, ljud och lampor.

Mer information finns på forsvarsmkaten.se på sidan ”För båtfolk”.

Källa: Försvarsmakten

ANNONS