Maria Jacobsson blir ny samhällsbyggnadschef.
Maria Jacobsson blir ny samhällsbyggnadschef. Bild: Privat

Nu är det klart: Hon blir ny toppchef i kommunen

Nu är det klart med ny toppchef i Uddevalla kommun. Hon tillträder efter en konfliktfylld rekryteringstid.

ANNONS
|

På onsdagen blev det officiellt. Det blir Maria Jacobsson som blir kommunens nya samhällsbyggnadschef.

Hon arbetar för närvarande i Alingsås kommun där hon är chef för miljöskyddsförvaltningen.

Kommundirektör Peter Larsson beskriver att hon har en bred yrkeserfarenhet med flera chefspositioner bakom sig, till exempel från miljöförvaltningen i Göteborg, och hon har bland annat också erfarenhet av att leda projekt.

Han konstaterar vidare att de fackliga organisationerna är eniga med kommunstyrelsen i valet av kandidat.

Maria Jacobsson börjar sin tjänst efter sommaren, den 17 augusti.

Intern kris

Rekryteringsprocessen har utlöst en intern förtroendekris inom majoriteten, som Bohusläningen har rapporterat om de senaste dagarna. Samhällsbyggnadsnämndens presidium, alltså ordförande med förste och andre vice ordförande, har kritiserat kommunstyrelsens ledning för att välja en kandidat som nämnden inte vill ha. Presidiet har öppet sagt nej till de fyra slutliga kandidaterna och lanserat en egen tänkbar chef.

ANNONS

LÄS MER:Interna mejl avslöjar skarpa konflikten mellan tunga politikerna

Peter Larsson bekräftar nu att Maria Larsson är en av de fyra kandidater som presidiet inte vill ha. Han säger att han utgår från att hon kommer att få en bra arbetsmiljö.

– Det är vårt ansvar som ledare i kommunen att skapa goda förutsättningar. Jag kommer att göra mitt allra yttersta för att det ska bli en bra arbetsmiljö. Det ingår i mitt ansvar och det kommer jag att bevaka, säger Peter Larsson.

LÄS MER:Samhällsbyggnadschefen i Uddevalla får sluta

Maria Jacobsson efterträder den förra förvaltningschefen, Carina Johansson, som fick sluta på dagen strax före jul. Hon fick ett avgångsvederlag på 1,4 miljoner kronor efter förhandlingar där fackförbundet Sveriges ingenjörer framförde att hon blivit kränkt på jobbet.

Bohusläningen söker Maria Jacobsson.

ANNONS