Celina och Nathalie Gustafsson fick tillsammans med mamma Madeleine syn på vikvalen i söndags.
Celina och Nathalie Gustafsson fick tillsammans med mamma Madeleine syn på vikvalen i söndags. Bild: Madeleine Gustafsson

Valen siktad igen – den här gången i Ljungskile

Nu har vikvalen antagligen siktats igen. Den här gången fångades den på film i Ljungskile utav Madeleine Gustafsson och hennes döttrar Celina och Nathalie.

ANNONS
|

För knappt två veckor sen rapporterade Bohusläningen om att en vikval var på besök i Uddevalla hamn. Nu har antagligen samma val besökt Ljungskile.

– Det var en som bor här i byn som hade sett något misstänksamt i vattnet i lördags så jag sa till barnen att vi skulle åka ner och kolla. Men eftersom det var kväll fick det vänta till dagen efter, säger Madeleine Gustafsson.

LÄS MER:Vikval siktad i Uddevalla

Lyckades fånga den på film

På söndagen åkte hon och döttrarna Celina, 9, och Nathalie, 11, ner till Ljungskile båthamn. Redan efter cirka 20 minuter såg de en stor fena resa sig från vattenytan.

– Där är den, där är den, ropade vi ut direkt, säger Madeleine Gustafsson skrattandes.

ANNONS

I cirka 40 minuter kunde de se valen komma upp till ytan ungefär var femte-fjärde minut. Till slut kom den såpass nära att man lyckades få en utmärkt film på valen.

– Vi hade väldigt tur. Till en början var den långt borta men till slut kom den väldigt nära, säger hon.

Hur var känslan att få se valen på så nära håll?

– Det var inte konstigt men ändå lite övernaturligt nästan, haha. Tjejerna tyckte att den såg ut som en haj med fenan som stack ut. Dom tyckte att det var det bästa på hela lovet.

"Rätt hundraprocentigt att det är samma"

Svante Lysén, valexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg, är i stort sett helt säker på att det är samma val som siktades i Uddevalla den 24 oktober.

– Det är rätt hundraprocentigt att det är samma. Det är så pass ovanligt att de kommer. Först var den i Uddevalla för att sedan ha setts utanför Henåns båthamn i torsdags. Då var det en kvinna som såg den från köksfönstret när hon diskade, säger han.

Eftersom Henåns båthamn ligger så långt in var han orolig för att den var vilsen och säger att det var en glädjande nyhet att den har siktats i Ljungskile.

ANNONS

– Uppståndelsen är likt då när en näbbval kom in för tio år sen. Tyvärr hittades den senare död och vi får hoppas att det inte slutar så den här gången. Förhoppningsvis är den här valen på väg söderut och ut mot öppna havet, säger han.

Han uppmanar personer att anmäla framtida observationer till hemsidan valar.se, så att valens framfart kan följas.

Ska försöka se den igen

Madeleine Gustafsson ska återigen ge sig ut under tisdagen eller onsdagen i förhoppningen om att få se valen igen.

– Jag har en kompis som är marinbiolog, men hon var tyvärr i Norge i helgen, men vi ska ge oss ut och försöka se om vi kan se den igen. Jag har aldrig sett något vattendjur på det sättet tidigare och det var väldigt spännande, säger hon.

ANNONS