Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att ett svenskt och finskt Nato-medlemskap är en säkerhetsrisk,
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att ett svenskt och finskt Nato-medlemskap är en säkerhetsrisk,

Erdogan: Sverige är en säkerhetsrisk i Nato

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att ett svenskt och finskt Nato-medlemskap är en säkerhetsrisk, det skriver han själv i The Economist.

ANNONS
|

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan skriver själv i en debattartikel i The Economist, att ett svenskt och finskt Nato-medlemskap innebär en ett hot för försvarsalliansens egen säkerhet och framtid.

”Vi har all rätt att förvänta oss att de länder, som förväntar sig att Natos näst största armé kommer till deras försvar enligt artikel fem, förhindrar rekrytering, insamling av pengar och propagandaaktiviteter från PKK, som både EU och USA betraktar som en terrorenhet”, skriver han.

Upprepar tidigare krav

Erdogan återupprepar sina tidigare krav, att han räknar med att kandidatländer till Nato lämnar ut medlemmar av dessa terrororganisationer samt hindras dess aktiviteter.

ANNONS

”Vi har gett tydliga bevis till myndigheterna i dessa länder och väntar på åtgärder från dem”, skriver han.

Turkiets president nämner också sitt krav om att Sverige ska lyfta sitt vapenembargo mot Turkiet, som han menar strider emot Natos anda. Enligt tillsynsmyndigheten ISP finns dock inget formellt embargo. Däremot har man inte godkänt försäljning av vapen och krigsmateriel sedan 2019, då Turkiet inledde en militäroffensiv i norra Syrien.

LÄS MER:Andersson: Konstruktiva samtal med Turkiet

LÄS MER:MP kräver Linde på info om Turkietsamtal

LÄS MER:Samtal med Sverige når inte upp till "önskad nivå"

ANNONS