Kanadas premiärminister Justin Trudeau vill införa striktare regler gällande vapen i landet.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau vill införa striktare regler gällande vapen i landet. Bild: Patrick Doyle

Kanada kan förbjuda all pistolförsäljning

Kanadas regering vill förbjuda försäljning och köp av enhandsvapen, säger premiärminister Justin Trudeau under en presskonferens på måndagen.
– När vi ser att vapenvåldet fortsätter att öka, är det vår plikt att fortsätta vidta åtgärder, säger han.

ANNONS
|

Det var på måndagen som Kanadas premiärminister Justin Trudeau gick ut och sade att regeringen vill förbjuda all försäljning och import av enhandsvapen.

– Det kommer inte längre att vara möjligt att lagligt köpa, sälja, importera eller på andra sätt skaffa pistoler i Kanada, säger premiärminister Justin Trudeau under en presskonferens.

Förslaget kommer bara dagar efter skolmassakern i Texas, USA, där 19 barn och två vuxna miste livet.

Dag Blanck, professor i Nordamerikanska studier vid Uppsala universitet, har tidigare sagt att en förändring i den amerikanska lagstiftningen är svår att få till.

– Även om motståndarna till vapenkontroll blir lika upprörda över att barn skjuts ihjäl i skolan så menar de att det är inte vapnens fel, utan personernas. Man ska fokusera på människorna som skjuter, har Dag Blanck tidigare sagt till GP.

ANNONS

”Vapenvåldet fortsätter att öka”

Men Kanadas regering anser att de måste göra någon förändring för att få stopp på våldet.

– När vi ser att vapenvåldet fortsätter att öka, är det vår plikt att fortsätta vidta åtgärder. Förutom inom vapensport och jakt har ingen i Kanada användning för vapen i sin vardag, säger han.

Om lagförslaget röstas igenom skulle bland annat vapenlicensen dras in för dem som har dömts för våld i hemmen, framför allt mot kvinnor. Personer som anses utgöra en risk för sig själva eller andra kommer att tvingas lämna tillbaka alla vapen de äger, och straffen för vapensmuggling kommer dessutom att höjas.

De som äger ett gevär kommer bara få ha magasin med som mest fem patroner – och större magasin kommer inte att få säljas.

– Folk ska kunna gå till mataffären, skolan eller utöva sin religion utan att vara rädda. Folk ska kunna gå till parken eller en födelsedagsfest utan att behöva oroa sig för vad som kan hända med en förlupen kula, säger Trudeau.

Ett av Kanadas dödligaste dåd inträffade i Nova Scotia i april 2020. En man utklädd till polis åkte runt i flera timmar och sköt mot personer, varav 22 dödades.

LÄS MER:Biden ber för offren och de anhöriga i Uvalde

LÄS MER:Trump: Skolskjutning inte skäl för avväpning

ANNONS