För den som vill plocka västkustska jordgubbar till midsommar är chanserna goda.
För den som vill plocka västkustska jordgubbar till midsommar är chanserna goda. Bild: Matilda Spetz

Gott om jordgubbar till midsommar

Går det att fira midsommar utan jordgubbar? Tveksamt. Tack och lov verkar det finnas gott om västkustska gubbar i år.
– Vi har precis öppnat för självplockning och jordgubbar finns det gott om, säger Mats Lekander, som driver jordgubbsodling på Tjörn.

ANNONS

Jordgubbstårta. Jordgubbar med mjölk. Eller bara precis som de är. Jordgubbar är så nära ett obligatoriskt inslag det går att komma till midsommar.

Helst av allt ska gubbarna vara svenska – och kanske allra helst odlade på västkusten om det är här man hör hemma.

– Vi har precis öppnat för självplockning och jordgubbar finns det gott om, säger Mats Lekander på Lekanders bär och boende i Tyfta på Tjörn.

Goda chanser

Även Rolf Silvstrand, som driver Silvstrands bärodling i Munkedal, vittnar om ett bra jordgubbsår. Chanserna för västkustska jordgubbar på midsommar får alltså ses som goda.

– Vi har haft tur med vädret – det har varit sol, regn, milt och inte så mycket frost. Jag var nere och plockade några jordgubbar i går och det var alldeles röda och goda, säger Rolf Silvstrand.

ANNONS

Bärodlaren Silvstrand kommer med ytterligare ett glädjebesked. Enligt honom kommer jordgubbarna inte kosta mer än runt 60 kronor per liter.

– Det brukar alltid vara chockpriser runt midsommar, men jag hoppas att jag kommer kunna stå för mitt ord, säger han.

Bästa tipset

På Bergums bärodling i Olofstorp odlas ekologiska jordgubbar både utomhus och inomhus i så kallade tunnlar.

Att odla ekologiskt är inte alltid helt enkelt, berättar Leif Rydevald som driver odlingen. Men tack vare tunnlarna kan odlaren garantera jordgubbar även om vädergudarna skulle vara emot honom.

– När folk säger att vi har Sveriges bästa ekologiska jordgubbar brukar jag svara: var inte så ödmjuk, vi har världens bästa jordgubbar, säger Leif Rydevald och skrattar.

För att få tag på ”världens bästa” jordgubbar, och för att vara säker på att få dem till midsommar, är Leif Rydevalds tips att plocka i tid.

– Vi har inte jordgubbar så det räcker till hela Göteborg. Kommer man för att plocka på midsommaraftons morgon finns risken att det är soprent. Mitt tips är att plocka jordgubbar i dagarna innan, säger han.

Det finns även jordgubbsplockning hos Bräckelids Bär i Sollebrunn.

LÄS MER:Vinnaren av Bohusläningens silltest: "Låt den passera bäst-före-datum”

LÄS MER:Test: Här är Bohusläns godaste franska löksill

ANNONS