60 procent av fallen som upptäcktes förra veckan kommer från hushållskontakter.
60 procent av fallen som upptäcktes förra veckan kommer från hushållskontakter. Bild: Anders Ylander

Smittskyddsläkaren vädjar: Inga stora påskfiranden

Mot bakgrund av en oroande smittspridning förlängs de lokala restriktionerna i Västra Götalandsregionen. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg upprepar också budskapet från påsken i fjol: Träffa få och avstå onödiga resor.

ANNONS

Delar av onsdagens presskonferens i Västra Götalandsregionens regi var ett ledsamt eko från förra året. Eftersom smittspridningen av coronaviruset ligger på en hög platå lyder restriktionerna inför påsk ungefär som då: Umgås bara med dina närmaste, träffa så få som möjligt och avstå onödiga resor.

– Det måste man ha med sig nu när vi går in i påskhelgen. Vi är vana vid att fira många tillsammans, kanske med olika sällskap olika dagar. Det kan vi inte göra nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Som vanligt gäller det att hålla avstånd och stanna hemma samt göra ett test om man känner sig sjuk.

ANNONS

En bidragande orsak till regionens höga smittspridning kan vara utbredningen av den brittiska varianten av coronaviruset.

– Den är mer smittsam och och dominerar helt klart i vår region numera, säger Thomas Wahlberg.

Hur orolig är du för den här mutationen?

– Ju lättare det är att smitta andra, desto viktigare är det att bryta smittkedjorna. Åtgärderna och rekommendationerna för att göra det är desamma, men kanske är det ännu viktigare att folk förstår hur viktigt det är att hålla nere kontakterna med andra människor, säger Thomas Wahlberg.

På grund av det oroande smittläget förlängs de regionala rekommendationerna, från 1 till 18 april.

– Låt oss hjälpas åt att klara av de sista månaderna före sommaren nu, sa sjukvårdsdirektör Ann Söderström på presskonferensen.

LÄS MER:Senaste nytt om coronaviruset

Fakta: Regionala rekommendationer Västra Götaland

  • Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.
  • Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.
  • Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

LÄS MER:Sverige öppnar gränsen mot Norge

ANNONS