Bakom LO:s retorik döljer sig straffbeskattning av vanliga människor

Skattebetalarna: LO föreslår kraftigt höjda skatter på arbete, bostäder och sparande. Förslagen innebär en skattechock för deras egna medlemmar.

ANNONS

Replik till

LO 30 juni

LÄS MER:Återinför arvs- och gåvoskatter

Företrädarna för LO föreslår höjda skatter på sparande, avskaffat jobbskatteavdrag och återinförd fastighetsskatt. Förslag som LO låtsas ska riktas mot rika, men för att förslagen ska ge några betydande summor till statskassan kommer de innebära höjda skatter för vanligt folk. De rika är helt enkelt för få.

Sveriges skatter är bland de högsta i världen, men inte så höga som den svunna tid LO fantiserar om. Mellan 1970 och början av 1990-talet ökade Sveriges BNP med hälften så mycket som OECDländerna i snitt. En enorm välståndsförlust för Sverige som land men också för den enskilde medborgaren. Detta var ett resultat av dåtidens extrema skattetryck. En ordning som LO nu längtar tillbaka till. Tack och lov nyktrade politiken till och under såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar sänktes skatterna. Till följd ökad välståndet. Mellan 1970 och 1990 uteblev reallöneökningarna nästan helt, medan en vanlig löntagare idag har 70 procent mer i plånboken än 1991.

ANNONS

De kraftiga skattehöjningar som LO föreslår skulle slå hårt mot de egna medlemmarna. För en normalinkomsttagare i Uddevalla skulle en återinförd fastighetsskatt betyda en extra kostnad på 2 000 kronor varje månad. Det avskaffade jobbskatteavdraget ytterligare 3 000 kronor i månaden. Att skatten höjs för en dyr villa i Danderyd är en klen tröst för den Uddevalla-bo som ska betala en hel månadslön i fastighetsskatt varje år. Samtidigt beskattas ska de besparingar som metallarbetaren och sjuksköterskan gjort beskattas hårdare genom ökade kapitalskatter.

Bakom LO:s retorik om ”satsningar på välfärden” och att ”de rika ska betala” döljer sig straffbeskattning av vanliga människor. Sverige har ett stort utanförskap och behöver fler jobb och företag. Det förutsätter att det lönar sig att arbeta och starta företag. LO föreslår det motsatta.

Christian Ekström

VD Skattebetalarna

Erik Bengtzboe

Chefekonom Skattebetalarna