Ni skriver den bistra sanningen

Jag är köttätare och mjölk är min favoritdryck från min första dag i livet, även ägg, ost och fil äter jag gärna, menar skribenten.

ANNONS
|

Replik på ”Bli vegan för människors skull” och till ”Feminister borde vara veganer”. Anette Ingelsson och signaturen ”Oroad mästerkock” - det ni skriver är den bistra sanningen. Jag är köttätare och mjölk är min favoritdryck från min första dag i livet, även ägg, ost och fil äter jag gärna. Filmen Cow är inspelad i en gigantisk engelsk gård, filmen visar kossan Lumas vardag och kalvning, den lilla kalven tas omedelbart ifrån henne, man kan undra och känner Lumas sorg och saknad. Ja jag tror faktiskt det. Hennes liv består av äta, sova, kalva, mjölka, dö.

ANNONS

Jag kan inte döda ett djur men andra gör det åt mig, jag väljer alltid kött märkt från svenska gårdar, men TV-programmen Uppdrags granskning och Kalla Fakta har visat skräckexempel från Arlagårdar där korna har stått i sin egen dynga 20-30 centimeter upp på de arma djurens ben.

Ni skriver att det vi odlar ska vi människor äta direkt istället för att vi föder upp djur på denna föda, ja allt flera förstår detta självklara numera. I februari i år skrev Bengt Sörensson en insändare med rubriken ”Det är inte det småskaliga kustfisket som är en katastrof”, så sant jag håller med honom i allt han skrev. Nu har EU och svenska myndigheter bestämt att Östersjöns fiskekvoter ska vara oförändrade, de små kustfiskarna vid Sveriges Östersjökust är förtvivlade. Det finns ingen sill kvar vid kusten - ingen lyssnar. Vem tar då upp sillen? Jo det är de enorma trålarna som har sina hemmahamnar runt Göteborg.

ANNONS

Sillen tas upp i stora mängder som sedan omvandlas till pellets som blir laxföda. En av ägarna till jättetrålarna blev för många år sedan intervjuad i TV. Han sa då mitt rättesnöre i livet är bibeln och jag följer orden i Jesaja 51:6 ”Jorden (skall) nötas ut som en klädnad”, ja ord till detta är överflödiga. Sillen som tas upp ska naturligtvis bli människoföda och ej gå vidare till laxen. Allt fler förstår detta - även jag. Att man i skolorna serverar allt mera vegetariskt är jättebra. För egen del ska jag dra ner på min köttkonsumtion men mina favoriter mjölken och filen kan jag ej avvara.

Bengt Larsson

Smögen

ANNONS