”Uddevalla är en märklig stad fylld av märkliga människor och efterbörden av deras märkliga beslut.”
”Uddevalla är en märklig stad fylld av märkliga människor och efterbörden av deras märkliga beslut.” Bild: Edvin Bergström

Uddevallas tre märkligaste platser jag inte kan förstå mig på

”Är inte en klinik specialiserad på käkkirurgi alldeles för nischad i en stad där McDonalds och Åhléns har stängt?”, skriver Bohusläningens krönikör Marcus Tigerdraake.

ANNONS
|

Uddevalla är en märklig stad fylld av märkliga människor och efterbörden av deras märkliga beslut. Jag har tidigare rangordnat Uddevallas fulaste platser, men idag vill jag sätta tre av stadens underligaste och mystiska platser under lupp.

Låt oss inleda med det mest välkända mysteriet av dem alla: den besynnerliga bod av frågetecken som står på gräsmattan vid Kampenhof. Den vill sirenlikt locka in en, den lilla boden, men personligen har jag avstått, trots att mysteriets lösning är inom räckhåll. Kanske är det en plats för diverse bussrelaterad information av något slag. Men är faktumet att man inte vet en del av den besynnerliga bodens magi? Är det en retorisk bod? Jag vill åtminstone tro det.

ANNONS

Mindre retoriskt men lika häpnadsväckande är Uddevalla Käkkirurgi. Mitt emot Carlia i Bohuslänings gamla högkvarter hittar vi denna pärla av gåtfullhet. Är inte en klinik specialiserad på käkkirurgi alldeles för nischad i en stad där McDonalds och Åhléns har stängt? Det är såklart där genialiteten ligger, för får man se något så sjukt som detta i staden av tomma skyltfönster så tappar man hakan så kraftigt att man måste in och laga den akut. Gåshud.

Jag lovar att jag, och alla andra som kör förbi där, tänker på det varje gång

Någon närmare förklaring på varför Blåkulla och individerna den huserar skulle kunna kvalificeras åt det kufiska hållet känns överflödigt.

Men ett mysterium i det lilla har växt till mitt mest svindlande provinsiella huvudbry. När man åker ut från Östra Torp och står vid rödljusen ut mot den stora fyrvägskorsningen vid 44:an dras blicken nedåt till vänster. Avskiljaren mellan filerna, den lilla upphöjda trottoaren för brist på korrekt terminologi, skapar kaos i hjärnan varje gång ögonen faller på den. På sidan av den ligger stora plastpresenningar som någon har hällt asfalt över, så att stora flärpar av plast hänger ut.

Vad har hänt här, och varför? Är det ett fuskbygge? Det ser ju helt bedrövligt ut, hur kan någon inte kommit och bara skurit av den viftande plasten på en vältrafikerad led? Är jag galen, eller är de galet fräcka? Har de som skulle fixat det fullt upp med annat, och tänker att ingen bryr sig, att deras ofog kan passera obemärkt? Jag lovar att jag, och alla andra som kör förbi där, tänker på det varje gång, och ser inte fram emot flodvågen av frågor som man ovälkommet överfalls av.

ANNONS

Jag slås av hur svårt det är att tänka på platser och ting i stunden som gör mig perplex i den här staden utan att ha de framför mig. Men jag vet att vi har alla lokala entiteter av märkliga proportioner som angriper oss med sin bisarra uppsyn varje gång vi möts av dem.

LÄS MER:Därför är Kurveröd Uddevallas bästa stadsdel – och centrum den mest ruttna

LÄS MER:Vägarbetena i Uddevalla är kommunens sätt att jävlas med oss

LÄS MER:Jag kunde inte säga nej – det blev en fyra år lång mardröm

ANNONS