Diskussionerna om att införa ett förbud mot tiggeri har pågått i flera år i Munkedals kommun. Nu har förslaget att införa ett förbud kastats i papperskorgen för andra gången på några år. (Bilden är ett montage).
Diskussionerna om att införa ett förbud mot tiggeri har pågått i flera år i Munkedals kommun. Nu har förslaget att införa ett förbud kastats i papperskorgen för andra gången på några år. (Bilden är ett montage). Bild: Kent Eng

Fullmäktige sade nej till tiggeriförbud i Munkedal

Det blir inget förbud mot tigger i Munkedals kommun. Christer Börjesson (-) som uteslutits ur Sverigedemokraterna för några månader sedan, röstade mot förlaget och det innebär att nejsidan fick majoritet i voteringen i fullmäktige.

ANNONS
|

Att införa förbud mot tiggeri diskuterats i Munkedals kommun i ett par år och debattens vågor har gått höga. För två år sedan avslog fullmäktige ett förslag från Moderaterna att införa ett förbud.

Den här gången pekade det mesta på att förslaget skulle få majoritet i fullmäktige på måndag kväll. I kommunstyrelsen ställde sig Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna bakom ett förslag om tiggeri och fick politisk majoritet för detta.

Ärendet avgjordes efter lång debatt och genom votering som slutade med att 17 av politikerna ville införa förbud mot tiggeri. 18 av politikerna ansåg att förslaget skulle kastas i papperskorgen.

ANNONS

Orsaken till att det fanns majoritet för att inte införa ett förbud var att Christer Börjesson valde att rösta nej i voteringen.

LÄS MER: Historiska beslutet allt närmare

Ändrade sig

– När förslaget att ändra ordningsstadgan började diskuteras tyckte jag först det var bra. Men att ta ett sådant beslut är att inskränka på människors fri och rättigheter, sade han.

Meningarna var delade i debatten i fullmäktige. Ove Göransson (V) läste högt ur Bibeln i ett försök att få Rolf Jacobsson (KD) att ändra uppfattning i frågan.

Rolf Jacobsson (KD) brydde sig inte om detta utan hävdade i debatten att det finns många tiggare i Sverige som utnyttjas och refererade i sitt inlägg till flera domar som visar på att så är fallet. Det är därför som han ändrat uppfattning i frågan och bestämt sig för att stödja förslaget att införa förbud mot tiggeri.

– Jag påstår inte att de som tigger i Munkedal utnyttjas men det går inte att komma ifrån att det finns människor som utnyttjas i Sverige. Att försvara tiggeri som arbetsform är något som jag aldrig kan ställa mig bakom.

Vill se nationellt förbud

Frågan om förbud mot tiggeri är en hjärtefråga för Sverigedemokraterna.

– Det här är en fråga som vi diskuterat alldeles för länge i Munkedal. Vår ingångspunkt är att det ska vara förbjudet att tigga. Fast det vore allra bäst med ett nationellt förbud, säger Pontus Reuterbratt (SD).

ANNONS

– Det går varken att skambelägga eller förbjuda fattigdom, säger oppositionsrådet Liza Kettil (S) som vid flera tillfällen uttalat sig kritiskt mot förslaget.

Hans-Joachim Isenheim (MP) yrkade på att förslaget skulle avslås.

– Jag skäms och tycker att det här är att avhumanisera människor i nöd, säger han.

Det finns ett fåtal tiggare som sitter utanför affärerna i Munkedals kommun. Beslutet innebär att de får sitta kvar även i fortsättningen.

LÄS MER: Kommuntoppar hoppar av förtid

LÄS MER: Svårt att styra i Munkedals kommun

ANNONS