En miljon vaccindoser till Västra Götaland

De kommande tio veckorna kommer närmare en miljon vaccindoser mot covid-19 levereras till Västra Götalandsregionen. Nära 500 000 personer kommer att få sin första dos och när fas tre drar igång är förhoppningen att skillnaderna mellan kommunerna ska jämnas ut.

ANNONS

Var femte invånare i Västra Götalandsregionen har fått sin första dos vaccin mot covid-19. Men skillnaden mellan kommunerna är fortsatt stora. Vaccinet fördelas utifrån hur stor andel av befolkningen som är 65 år eller äldre, både på region och kommunnivå.

I Bohusläningens bevakningsområde har Färgelanda vaccinerat störst andel av befolkningen. 32, 7 procent av invånarna har fått sin första dos och 11,7 procent av invånarna är färdigvaccinerade.

I Strömstad, som har vaccinerat minst andel, har 20 procent av befolkningen fått sin första dos – 4,7 procent av Strömstadsborna har fått två doser.

Under de kommande tio veckorna kommer närmare en miljon vaccindoser att fördelas i Västra Götalandsregionen och när nu, fas tre drar igång, hoppas man att skillnaderna mellan kommunerna ska jämna ut sig.

ANNONS

LÄS MER:Bergström: Inget tyskt vaccin förrän i sommar

– Vi är fortfarande i i fas två men i fas tre ska det nog jämna ut sig, då är det invånarna som styr var och när de vill vaccinera sig, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Enligt planen kommer vårdcentraler att börja kalla personer mellan 60-64 år, som befinner sig i riskgrupp, nästa vecka, vecka 17.

Om två veckor, vecka 18, kommer personer i åldrarna 60-64 år, som inte befinner sig i riskgrupp, själva kunna att boka tid för vaccinering på vårdcentralen. Vaccineringen av fas tre och fas fyra kommer att ske parallellt, enligt regionen.

”Den tydligaste riskfaktorn för svår sjukdom och död i covid-19 är ålder och genom att jobba på det här sättet kan vi vaccinera effektivare”, säger Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Janssens vaccin fortsatt pausat

På fredagen rekommenderade Folkhälsomyndigheten fortsatt paus av Janssens vaccin mot covid-19 i Sverige.

LÄS MER:Nytt svenskt fall efter Astra – över 65 år

Vaccinet stoppades i början av april efter rapporter om blodproppar hos personer som fått vaccinet – en enligt EMA:s säkerhetskommittée, mycket sällsynt biverkning. Biverkningen, blodproppar med låg nivå av blodplättar, har främst rapporterats hos yngre personer.

LÄS MER:EMA: Ovanliga kopplingar mellan blodproppar och Janssens vaccin

Större leveranser av vaccinet väntades först i maj och eftersom att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar vaccinet till personer under 65 kommer stoppet ligga kvar.

ANNONS

Beslutet kommer inte att påverka vaccinplanen i Västra Götalandsregionen, enligt Kristine Rygge.

– Nej, Janssens vaccin var inte med i beräkningen. Men skulle vi fått fler doser vore det så klart positivt.

ANNONS