En miljon vaccindoser till Västra Götaland

De kommande tio veckorna kommer närmare en miljon vaccindoser mot covid-19 levereras till Västra Götalandsregionen. Nära 500 000 personer kommer att få sin första dos och när fas tre drar igång är förhoppningen att skillnaderna mellan kommunerna ska jämnas ut.

ANNONS
|

Var femte invånare i Västra Götalandsregionen har fått sin första dos vaccin mot covid-19. Men skillnaden mellan kommunerna är fortsatt stora. Vaccinet fördelas utifrån hur stor andel av befolkningen som är 65 år eller äldre, både på region och kommunnivå.

I Bohusläningens bevakningsområde har Färgelanda vaccinerat störst andel av befolkningen. 32, 7 procent av invånarna har fått sin första dos och 11,7 procent av invånarna är färdigvaccinerade.

I Strömstad, som har vaccinerat minst andel, har 20 procent av befolkningen fått sin första dos – 4,7 procent av Strömstadsborna har fått två doser.

Under de kommande tio veckorna kommer närmare en miljon vaccindoser att fördelas i Västra Götalandsregionen och när nu, fas tre drar igång, hoppas man att skillnaderna mellan kommunerna ska jämna ut sig.

ANNONS

LÄS MER:Bergström: Inget tyskt vaccin förrän i sommar

– Vi är fortfarande i i fas två men i fas tre ska det nog jämna ut sig, då är det invånarna som styr var och när de vill vaccinera sig, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Enligt planen kommer vårdcentraler att börja kalla personer mellan 60-64 år, som befinner sig i riskgrupp, nästa vecka, vecka 17.

Om två veckor, vecka 18, kommer personer i åldrarna 60-64 år, som inte befinner sig i riskgrupp, själva kunna att boka tid för vaccinering på vårdcentralen. Vaccineringen av fas tre och fas fyra kommer att ske parallellt, enligt regionen.

”Den tydligaste riskfaktorn för svår sjukdom och död i covid-19 är ålder och genom att jobba på det här sättet kan vi vaccinera effektivare”, säger Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Janssens vaccin fortsatt pausat

På fredagen rekommenderade Folkhälsomyndigheten fortsatt paus av Janssens vaccin mot covid-19 i Sverige.

LÄS MER:Nytt svenskt fall efter Astra – över 65 år

Vaccinet stoppades i början av april efter rapporter om blodproppar hos personer som fått vaccinet – en enligt EMA:s säkerhetskommittée, mycket sällsynt biverkning. Biverkningen, blodproppar med låg nivå av blodplättar, har främst rapporterats hos yngre personer.

LÄS MER:EMA: Ovanliga kopplingar mellan blodproppar och Janssens vaccin

Större leveranser av vaccinet väntades först i maj och eftersom att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar vaccinet till personer under 65 kommer stoppet ligga kvar.

ANNONS

Beslutet kommer inte att påverka vaccinplanen i Västra Götalandsregionen, enligt Kristine Rygge.

– Nej, Janssens vaccin var inte med i beräkningen. Men skulle vi fått fler doser vore det så klart positivt.

ANNONS