Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kan bli svårt få hem trippelmördaren

Svenska myndigheter har inte gett upp jakten på trippelmördaren Martin Saliba. Justitiedepartementet begär honom utlämnad, men det kan bli svårt enligt experter Bohusläningen pratat med.

Mot sitt nekande dömdes Martin Saliba och hans bror till livstids fängelse. Det var för det uppmärksammade trippelmordet i Uddevalla förra året. 

LÄS MER: Bröderna ringades in timmarna efter morden

Sedan hovrätten förkunnade sin fällande dom i januari har Martin Saliba hållit sig utanför Sverige. Nu ska han bo i Libanon och lever där som i frihet. Libanon saknar nämligen utlämningsavtal med Sverige. 

Bohusläningen skrev i juli om hans möte med tidningen Hänt i veckan där han beskrev sitt liv idag. 

Som P4 Väst var först med att rapportera på måndagen är det om hur Justitiedepartementet nu tagit kontakt med kollegor i Libanon och begärt att få Saliba utlämnad. 

– Jag tycker det är jättebra att Justitiedepartementet gör detta nu. Han hör hemma i svenskt fängelse. Det är såklart anstötligt att han är på fri fot. Värst tycker jag att det är för de anhöriga till offren, säger Sten Rune Timmersjö till Bohusläningen. Timmersjö var en av polisutredare på fallet i Uddevalla. 

Det var efter en begäran från Kriminalvården som Justitiedepartementet tog kontakt med kollegorna i Libanon. Detta skrev Bohusläningen om tidigare i somras

På Justitiedepartementet kommenterar man inte det enskilda fallet. 

– Jag kan bekräfta att vi har ett pågående ärende efter begäran från kriminalvården, säger Pontus Bergsten på Justitiedepartementet till Bohusläningen på måndagen. 

Vad är det som händer vidare när en sådan begäran görs?

– Rent generellt skickas en begäran in. Sen får man se vad de svarar om de bifaller en utlämningsframställan, säger Pontus Bergsten.

Radion rapporterar också om hur Saliba ska ha ökat sin aktivitet på sociala medier de senaste veckorna.

Enligt folkrätten har stater ingen skyldighet att lämna ut personer till andra stater, om inte länderna har ingått något utlämningavtal. Det säger Mark Klamberg, docent i folkrätt vid Stockholms universitet.

Hur stor är chansen att Justitiedepartementet lyckas få Martin Saliba utlämnad? 

– Libanons regering kan välja att bifalla Justitiedepartementets ansökan, men de är inte skyldiga att göra det. Det är ett beslut där politiska hänsynstaganden kan göra sig gällande. Ett alternativ är att han fullföljer sitt straff i Libanon, men då krävs det också någon typ av överenskommelse mellan länderna, säger Mark Klamberg.

Iain Cameron är professor i folkrätt och internationella straffrättsfrågor vid Uppsala universitet. Han känner inte till hur det förhåller sig just i Libanon, men säger att många länder kräver ett utlämningsavtal.

– Om Libanon kräver det så faller Justitiedepartementets begäran om utlämning. Om det handlar om en person som av någon anledning skyddas av myndigheterna utlämnas han inte, men om det handlar om en vanlig mördare så kan den libanesiska regeringen vara mer benägen att samarbeta. Om Libanon har regler som säger att man inte utlämnar egna medborgare blir han inte heller utlämnad, säger Iain Cameron.

Pontus Bergsten på Justitiedepartementet vet ännu inte om Libanon kräver utlämningsavtal med Sverige. 

Som Bohusläningen berättade om i somras, säger Västra Götalandspolisens presstalesman Thomas Fuxborg att Libanon inte lämnar ut sina egna medborgare.