Tiotals ton av den utrotningshostade pigghajen dumpas varje år längs västkusten. Bilden är från Lysekils hamn.
Tiotals ton av den utrotningshostade pigghajen dumpas varje år längs västkusten. Bilden är från Lysekils hamn. Bild: Tobias Dahlin

Tonvis av rödlistad pigghaj dumpas längs västkusten

Tiotals ton av den rödlistade och utrotningshotade pigghajen dumpas årligen till havs, rapporterar SVT Väst. Detta eftersom hajen inte får föras i land för att säljas.
– Hade den här utrotningen pågått på land skulle den stoppats för flera decennier sedan, säger en tjänsteman på Kustbevakningen till tv-kanalen.

ANNONS
|

I slutet av maj hittades ett hundratal fridlysta hajar och rockor dumpade på botten av Lysekils hamn. Händelsen har upprört många och en förundersökning om brott mot fiskelagen pågår.

Men problemet tycks vara större än så. Nu rapporterar nämligen SVT Väst att det under förra året dumpades närmare 23 ton av den rödlistade och utrotningshotade pigghajen längs den svenska västkusten. Anledningen är att de inte får föras i land för att säljas. Bara en liten del av hajarna överlever processen att först bli fångade i trål och senare släppas fria.

– Hade den här utrotningen pågått på land skulle den stoppats för flera decennier sedan, säger en tjänsteman på Kustbevakningen.

ANNONS

Vid en kontroll på en fiskebåt i slutet av april bevittnade Kustbevakningen hur en fiskebåt fick upp drygt två ton pigghaj och när de släpptes tillbaka i sjön var merparten redan döda.

– Det finns redskap som minskar fångsten av pigghajar med uppåt 90 procent. Att många inte använder det beror på att man tappar även värdefull fångst då, säger Daniel Valentinsson, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Linus Vedung, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, är inne på samma spår. Han säger att redskap inte är lösningen på frågan.

– Sorteringen sker inte på det sätt som många tror. Du kan ju få torsk i samma storlek och den är du glad för. De där verktygen är inte lösningen på frågan, säger han.

Mörkertalet kan dock vara större, eftersom alla fiskare inte rapporterar bifångst i sina loggböcker.

LÄS MER:Hundratal fridlysta hajar dumpade i havet: ”Rena hajslakten”

LÄS MER:Dumpade hajar hittades på havsbotten – ännu ingen misstänkt

LÄS MER:Åklagaren om utredningen efter hajfyndet i Lysekil: ”Bra spår att följa upp”

LÄS MER:Färgrester kan peka ut hajdumpare

ANNONS