Det är alltför många frågetecken och snedsteg gällande det enorma projektet i Sotenäs kommun, menar Lars Ahlberg.
Det är alltför många frågetecken och snedsteg gällande det enorma projektet i Sotenäs kommun, menar Lars Ahlberg. Bild: Håkan Fredriksson

När ska politikerna i Sotenäs inse att de har blivit blåsta?

Analogt så stjälper ofta en liten tuva ett stort lass. Det gamla svenska ordspråket brukar användas när en liten dum eller till synes obetydlig sak förstör ett stort och bra planerat eller pågående projekt. Och till synes små detaljer är ofta avgörande för om större projekt ska lyckas. Laxodlingen i Kungshamn är ett megaprojekt.

ANNONS
|

Med tanke på projektets gigantiska storlek och enorma påverkan på Sotenäs kommun är det av otrolig vikt att involverade parter, kommunen och det norska investmentbolaget håller sina tungor i styr och agerar med öppenhet och ärlighet.

Projektet i sig verkar ju otroligt bra, men med många felskär, duperingar och lögner skapar alla framställningar och presentationer otrygghet, allvarliga tvivel och stora tveksamheter.

LÄS MER:Kommunen ville slussa statliga pengar till laxbolag

Ett axplock av dessa oegentligheter:

• En högt uppsatt politiker visar sig vara styrelseledamot i bolaget och därmed jävig.

• Kommunen har ansökt om statsbidrag för tillståndsgivning som olagligen skulle slussas till bolaget. Kommunen har nu ändrat sin ståndpunkt när man insett olagligheten.

ANNONS

• P4 Väst har tidigare berättat om att två ledamöter i styrelsen för bolaget Quality Salmon, som står bakom den planerade laxodlingen i Sotenäs, har varit involverade i en stor konkurshärva.

• Nu är bolagets frontfigur och vd Roy Høiås också i blåsväder. Årsredovisningarna i det norska bolaget Lighthouse Finance, som Høiås driver och som kontaktade Sotenäs kommun från början, har varnats tre gånger om tvångsupplösning av norska bolagsverket. Det innebär att bolaget varnas för att slarva med bokföring och redovisning.

LÄS MER:Lär av tidigare misstag och sök rådgivning om laxprojektet

• Bolaget har även lånat ut 750 000 kronor till en aktieägare, Roy Høiås, som av revisorerna beskrivs som ett olovligt lån. "Vår revisor blev sjuk och därför hamnade vi efter och lånen är nu betalda", säger Roy Høiås. Har revisorn i detta globala bolag i uppdrag att kontera verifikationer, har man ingen ekonomiassistent? Roy Høiås, replikerar att det är ett vanligt fel att lön bokförs som lån. Jag har varit vd i 25 år, i 12 utländska europeiska bolag i en mycket stor börsnoterad amerikansk koncern, och också varit mångårig medlem i Far, Föreningen för Auktoriserade Revisorer, men aldrig varit med om att ett sådant bokföringsbrott är ett normalt och vanligt fel. Det är däremot mycket extravagant.

• Lighthouse Finance som grundades 2013, är, enligt egen utsago, ett globalt norskägt bolag med huvudkontor i Oslo. Bolaget är väletablerat inom sjömatsindustrin och specialiserat på kapitalanskaffning, kapitalfinansiering och förvaltning över hela värdekedjan för fisk och skaldjur. Lighthouse Finance har finansierat ett flertal etableringar som fiskodlingar, integrerade RAS-system och storskaliga fiske-, slakt- och processfabriker i Europa, Nordamerika och Asien. Bolaget har kontor i Norge, Danmark, Sverige och USA.

ANNONS

• Bolaget påstår sig att ha avtal med Vattenfall, Siemens och Volvo. Volvo skulle tillsammans med bolaget utveckla förarlösa och elektrifierade lastbilar, som skulle hantera transporterna av 100 000-tals ton fisk från Kungshamn till E6. Och vidare utveckla förarlösa bussar för persontransporter för anställda till Kungshamn. Plötsligt tog denna information bort från företagets presentation? Varför? Siemens kontrar med avseende om påstått samarbetelseavtal, att om laxbolaget vill köpa av oss, så kan vi leverera om de betalar. Vilka avtal finns? Vattenfall är tysta, varför? Finns det något avtal?

• Bolaget är anmält till Kronofogdemyndigheten för en utebliven betalning av en stor faktura.

LÄS MER:Laxsatsande bolag har skulder hos Kronofogden

Hur många felskär och duperingar kan Sotenäs kommun acceptera, och detta, för att i blindo köpa kejsarens nya kläder? När inser ni kommunpolitiker att ni är totalblåsta?

Närhälsan i Kungshamn lånar ut vita käppar till de som är i behov. Eftersom ni är förblindade, så får ni säkert bidrag till detta, annars kan jag gladeligen gå in som sponsor.

Lars Ahlberg

Hunnebostrand

LÄS MER:Landbaserad lax kan väcka Sotenäs ur sin vinterdvala

LÄS MER:Stoppa laxprojektet innan kostnaderna skenar iväg

ANNONS