Jan D. Hagness menar att laxprojektet med Roy Høiås i spetsen är orealistiskt och bara kommer att orsaka onödiga kostnader för Sotenäs kommun.
Jan D. Hagness menar att laxprojektet med Roy Høiås i spetsen är orealistiskt och bara kommer att orsaka onödiga kostnader för Sotenäs kommun. Bild: Niclas Jonasson

Stoppa laxprojektet innan kostnaderna skenar iväg

Bohusläningen rapporterade i en artikel den 23 oktober från Quality Salmon Sotenäs AB (QSS) informationsmöte som hölls den 21 oktober i Kungshamn. Häpen läser jag att vd:n för Lighthouse Finance AS Oslo (LHF), Roy Høiås, tillbakavisar kritiska men högst relevanta frågor gällande LHF.

ANNONS

Som ett direkt resultat av dessa kritiska frågor väljer nu Høiås strategin att i framtiden hålla en miniminivå på den information som görs offentlig.

En sådan arrogans och total brist på respekt för invånarna i Sotenäs gör mig milt sagt upprörd.

Frågan är om Høiås någon gång hört om begreppet etisk marknadsföring? Uppenbarligen är han en duktig marknadsförare. Något som fått Mats Abrahamsson & co – att enligt min uppfattning – okritiskt köpa hans ”produkt”.

LÄS MER:Kungshamnsväg prioriteras efter planer på laxodling

Etisk marknadsföring betonar metoder som leder till öppna, pålitliga, ansvarsfulla och/eller organisatoriska marknadsföringstaktiker och handlingar som visar prov på integritet så väl som ärlighet.

• Marknadsföring ska inte kunna missuppfattas för någonting annat än just marknadsföring.

ANNONS

• Man får inte använda falska påståenden.

• Man får inte utelämna väsentlig information som gör budskapet vilseledande.

• Man får inte göra väsentlig information obegriplig eller svårtillgänglig.

Med andra ord, man ska inte visa upp en falsk fasad, varken genom virtuella, imponerande kontorsadresser, produkter eller tjänster som ger uttryck för annat än verkligheten.

Under de senaste tre informationsmötena har Roy Høiås informerat sina åhörare att han (QSS) och Sotenäs kommun har ”etablerat” vip-kontakter på högsta ledningsnivå både inom Västra Götalandsregionen och även med ministrar i vår regering(!)

Den bästa och förnuftigaste lösningen på detta projekt är att Høiås med sitt norska team får en "fast track" ut ur vår kommun. Så snabbt som möjligt!

Vad jag och andra åhörare i salen och på internet uppfattade, uppgav Høiås att flera av dessa ansvariga myndigheter/personer lovat att ge laxprojektet en ”fast-track”-behandling! Och att man gällande svarstider ”ska sätta världsrekord i tillståndshantering”. Därmed bekräftar han också att QSS och Sotenäs kommun tillsammans siktar in sig på att olika behövliga miljötillstånd ska vara i sin ordning redan under första kvartalet 2021.

Möjligtvis kan Høiås uttalande imponera på okunniga åhörare. Men personer som har det minsta begrepp och insikt om svenska förhållanden i miljöfrågor, förstår hur orealistiskt och missvisande Høiås utfästelse är. Jag förundras över att Høiås inte har förstått Sveriges stränga krav. Enligt min uppfattning finns inga sådana snabba lösningar inom viktiga miljöfrågor i Sverige.

ANNONS

LÄS MER:Laxsatsande bolag har skulder hos Kronofogden

Den bästa och förnuftigaste lösningen på detta projekt är att Høiås med sitt norska team får en "fast track" ut ur vår kommun. Så snabbt som möjligt! Innan de orsakar mer onödiga kostnader för oss skattebetalare än de redan gjort. Jag bävar inför slutnotan. Pengar som hade kunnat gå till bättre saker och förbättringar för yngre, vuxna och gamla.

När detta projekt är ur vår värld måste vi invånare vända blad och se framtiden an med realistisk optimism och realistiska planer. Som ett första steg behövs det en rejäl kommunorganisatorisk utvärdering och kritisk granskning av politiskt och administrativt ansvariga personer som tagit beslut i laxodlingsfrågan. Och om man genom hanteringen av detta projekt har visat på inkompetens och/eller brist på omdöme.

Nästa steg efter en sådan utredning blir att reparera eventuella skador och skapa förbättrade förutsättningar för en positiv tillväxt och hållbar utveckling i vår kommun. Med nya, mer kompetenta personer i kommunens ledarskap som tillsammans med duktiga, motiverade och resursstarka små/stora företagare kan utveckla ett sunt, dynamiskt och lönsamt näringsliv. Anpassat till vår kommuns storlek, resurser av olika slag, unika natur och inte minst dagens verklighet. Till det bästa för alla invånare. På både kort och lång sikt.

Jan D. Hagness

ANNONS

Hunnebostrand

Fler insändare om den planerade laxodlingen:

LÄS MER:Landbaserad lax kan väcka Sotenäs ur sin vinterdvala

LÄS MER:Laxodlingen är ett stort övergrepp på vår fina natur

LÄS MER:Laxodlingen kan säkra kommunens framtid

LÄS MER:Vi är många som tvivlar på laxodlingsprojektet i Sotenäs

ANNONS