Dödssjuka Kathleen ska utvisas – familjens oroliga väntan på att polisen ska hämta henne

Kathleen Poole ligger dödssjuk och dement i sin säng hela dygnet. Men hon får inte stanna kvar i Sverige, hon ska utvisas till Storbritannien. Familjen väntar oroligt på samtalet från polisen om att Kathleen ska hämtas från Tanum och sättas på ett plan.

ANNONS
|

I en säng på äldreboendet ligger Kathleen Poole. Hon behöver, som Bohusläningen tidigare har skrivit, hjälp med allt för att överleva.

Nu ska hon utvisas och familjen är förtvivlad.

Kathleen har bott i Sverige i 17 år. Hon flyttade hit tillsammans med maken för att få bo nära de högt älskade barnbarnen. Här gladdes hon åt ett liv fyllt av samvaro med dem, de fikade eller gick och handlade. Hon älskade att skämma bort dem, berättar svärdottern Angelica Poole.

Men verkligheten ville annat. 2012 fick Kathleen diagnosen Alzheimers sjukdom och har sedan blivit stadigt sämre. I dag är hon helt beroende av vård.

ANNONS

Kathleen är brittisk medborgare, och nu får hon inte längre bo kvar här i Sverige. När Storbritannien lämnade EU vid Brexit ansökte de anhöriga om uppehållstillstånd för henne. Problemet är bara att Kathleen saknar pass. Hon har varit svårt dement i snart tio år och kan inte förnya sitt pass, beskriver Angelica Poole.

Därför säger Migrationsverket nej, utan pass får hon inte stanna. Kathleen Poole ska köpa en biljett och resa ut ur Sverige så fort hon kan.

– Det är skamligt, en skandal. Jag gör vad som krävs för att hon ska få ett värdigt slut, och det är inte att sättas på ett flygplan, sade Angelica till Bohusläningen i den tidigare artikeln.

Har julpyntat hos Kathleen och önskar att hon får stanna

Nu, med bara några dagar kvar till jul, har det gått över ett halvår sedan kallduschen kom från Migrationsverket. Familjen har inte fått några ytterligare besked.

– Vi har inte hört något. Jag har begärt ut alla handlingar. Vi har ett utresebevis från den 29 mars i år med hennes namn på. Det sista var den 8 september att det har vunnit laga kraft och att hon skulle lämna landet, säger Angelica Poole nu till Bohusläningen.

– Vi väntar och försöker få fram besked, men vi får inga vettiga svar. Jag vet ingen deadline när hon måste vara ute.

ANNONS

Ovissheten tär, men känslorna är blandade, beskriver Angelica vidare.

– Det är både på gott och ont. Ju längre det dröjer ju längre stannar hon kvar här. Det är bara bra om hon kanske är bortglömd.

Angelica berättar att hon var hos Kathleen på boendet för några veckor sedan och hade handlat med sig lite nya kläder och att hon julpyntade i rummet.

– Men hon ligger bara och sover. De matar henne i sängen. Hon blir aldrig friskare, men hon har inte blivit sämre heller. Hon ligger där hon ligger.

– Jag vill bara att de ska besluta att hon får stanna, men det kommer ju inte att hända, säger Angelica.

Har fått stöd

Det är Migrationsverket som beslutar om utvisning. De kan begära att polisen handräcker, om de anser att det behövs.

– Jag ringde polisen för ett par veckor sedan, men de hade inte fått in något då. De tyckte att jag skulle kontakta ambassaden, men det har jag inte gjort. Jag ska ringa polisen nu igen före jul och fråga om de har fått in något. säger Angelica.

Hon beskriver att familjen har fått mycket stöd i situationen. Många undrar hur det går.

– En del har sagt att de skäms för att vara svenska. De undrar hur vi kan behandla folk så här och att det inte är mänskligt. säger Angelica Poole.

ANNONS

Migrationsverket kan anpassa resan

Migrationsverket beskrev för Bohusläningen i mitten av november att utvisningsbeslutet är prövat även av förvaltningsrätten i Stockholm, som gjorde samma bedömning som verket.

Vidare skrev Migrationsverket att det generellt har ”särskilda rutiner och stöd för att kunna genomföra en säker och värdig resa när personen har vårdbehov”. Hälsotillståndet bedöms via en extern part och resan anpassas efter det, beskriver Migrationsverket vidare. ”Det kan bland annat innebära att en läkare eller sjuksköterska samt personal från Migrationsverket följer med på resan, i vissa fall behöver personen kunna ligga ner och ha tillgång till mediciner eller till och med behöva ett eget plan. Vi notifierar även landet om ankomst och vårdbehov”.

”Om bedömningen är att personen inte klarar av att resa så utför vi inte resan”, svarade Migrationsverket också.

LÄS MER:Kathleen är dödssjuk och hjälplös – nu ska hon utvisas från Sverige

LÄS MER:Dödssjuka Kathleen ska utvisas – familjens oroliga väntan på att polisen ska hämta henne

LÄS MER:Utvisningen av demenssjuka Kathleen i Tanum närmar sig

LÄS MER:Brittisk parlamentariker kritiserar utvisning av demenssjuka Kathleen Poole

LÄS MER:Hela familjen drabbas när farmor ska utvisas

LÄS MER:Storbritannien och Sverige måste samarbeta i fallet Kathleen Poole

ANNONS