Hela familjen drabbas när farmor ska utvisas

På Migrationsverket beklagar man situationen med alzheimersjuka Kathleen Poole från Tanum som ska utvisas, men hänvisar till lagar och regler. Nu mår Kathleens barnbarn dåligt, och familjen försöker ta barnkonventionen till hjälp för att farmodern ska få stanna.
– Hon kanske har två veckor kvar att leva, hon kanske har tre månader kvar att leva, man splittrar inte en familj, säger Angelica Poole, svärdotter till Kathleen Poole.

ANNONS
|

I höstas kom en dom från Migrationsdomstolen som ger Migrationsverket rätt i deras beslut att inte bevilja permanent uppehållstillstånd till alzheimersjuka Kathleen Poole som bor på ett demensboende i Tanums kommun. Hon får inte stanna i Sverige efter brexit och ska utvisas till Storbritannien.

– Givetvis har Migrationsverket en förståelse för att det är en svår situation för Kathleen och hennes anhöriga, och det är ju en beklaglig situation, men den påverkas av flera faktorer som ligger utanför vår kontroll, säger Frederik Abbemo, presskommunikatör på Migrationsverket.

Han hänvisar till politiskt fattade beslut om brexit, och lagar och regler som riksdagen har fattat beslut om. Dessutom säger han att Migrationsverket vid två tillfällen bad hennes ombud att komplettera handlingar som saknades för att de skulle kunna bevilja henne uppehållstillstånd efter brexit. Det handlar om ett giltigt pass och bevis för att hon har haft uppehållsrätt i Sverige i minst fem sammanhängande år.

ANNONS

– Trots dessa påminnelser har ombudet eller Kathleen inte kunnat visa att hon uppfyllde villkoren för att beviljas permanent uppehållstillstånd eller uppehållsstatus, säger Frederik Abbemo.

Skickade de handlingar som fanns

Kathleen Pooles ombud är hennes son Wayne Poole som bor med sin fru Angelica Poole och deras fyra barn i Tanums kommun. Angelica Poole säger att de inte skickade fler handlingar för att det inte fanns fler att skicka.

-- Jag har skickat de handlingar vi har. Jag har skickat läkarintyg, och hon får ju papper och räkningar hem till oss, och det jag har, har jag skickat, säger Angelica Poole.

Kopian på passet de skickade hade gått ut, men de förstår inte hur de skulle kunnat skaffa ett nytt pass till Kathleen Poole, där hon befinner sig sängbunden på ett demensboende. Hon ringde till Migrationsverket och frågade vad hon skulle göra.

– Jag har ringt dem och sagt att ”jag har inget mer att ge, vad vill ni ha? Det går inte att göra ett nytt pass”. Hur får man ut ett pass för någon som har alzheimers?, säger Angelica Poole.

Kan få vård i Storbritannien enligt Migrationsverket

Någon juridisk hjälp har familjen inte fått. Enligt Migrationsverket är det bara den som söker skydd i Sverige som tilldelas ett offentligt biträde.

ANNONS

– Det är den som ansöker om uppehållstillstånd som utifrån principen om fri bevisföring ska styrka sin ansökan. I det här fallet finns ett ombud som har fullmakt och kan agera i hennes ställe, säger Frederik Abbemo.

I januari var gränspolisen på besök på boendet i Tanum för att förbereda för utvisningen.

– Det finns ingen som kan ta emot henne i England, sa Angelica Poole då.

Men Migrationsverket gör bedömningen att Storbritannien kan ge Kathleen Poole den vård hon behöver.

– Det är vår bedömning utifrån den bild vi har. Migrationsverket saknar anledning att ifrågasätta att Kathleen inte kan få den vård och behandling som hon är i behov av i Storbritannien, säger Frederik Abbemo.

Beslutet är fattat

Beslutet är fattat och utvisningen ska verkställas. I måndags skrev Bohusläningen om en artikel i den brittiska tidningen The Guardian, där Labour-parlamentarikern Hilary Benn uppmanade både Storbritannien och EU att ingripa.

– Detta är chockerande och jag kan inte förstå varför de svenska myndigheterna hotar att utvisa Mrs Poole, sa Hilary Benn till The Guardian.

Men familjen hemma i Tanum vet inte vad mer de kan göra för Kathleen Poole. Angelica Poole menar att hela familjen påverkas av att farmor ska utvisas.

ANNONS

– Det här har pågått så länge att vi är helt utmattade – tillsammans med att vi har fyra ungar och jobbar 100 procent. Det här tar jättemycket på krafterna. Jag vet inte vad jag är argast över, att Migrationsverket ska skicka hem henne, eller att mina barn mår dåligt över att farmor ska utvisas, säger Angelica Poole.

Nu letar familjen efter möjligheter att ta barnkonventionen till hjälp för att förhindra att det ska ske.

– Hon kanske har två veckor kvar att leva, hon kanske har tre månader kvar att leva, man splittrar inte en familj, säger Angelica Poole, svärdotter till Kathleen Poole

Migrationsverket hänvisar till domen i Migrationsdomstolen och menar att de inte har någon möjlighet att överpröva domstolens beslut.

– Det är bara att konstatera att det är ett komplext ärende och att det är beklagligt att situationen är som den är, säger Frederik Abbemo.

LÄS MER:Brittisk parlamentariker kritiserar utvisning av demenssjuka Kathleen Poole

LÄS MER:Utvisningen av demenssjuka Kathleen i Tanum närmar sig

LÄS MER:Dödssjuka Kathleen ska utvisas – familjens oroliga väntan på att polisen ska hämta henne

LÄS MER:Orimligt att utvisa en gammal och sjuk människa

LÄS MER:Kathleen är dödssjuk och hjälplös – nu ska hon utvisas från Sverige

ANNONS