"Vi tror på en långsiktig utveckling av vår kommun. Men då ska det ske på ett sätt som utan ekonomisk eller miljömässig risk gynnar kommunen." Bilden visar området där laxodlingen är planerad att ligga.
"Vi tror på en långsiktig utveckling av vår kommun. Men då ska det ske på ett sätt som utan ekonomisk eller miljömässig risk gynnar kommunen." Bilden visar området där laxodlingen är planerad att ligga. Bild: Håkan Fredriksson

Vi vill också ha utveckling – men inte med oseriösa aktörer

Det är tråkigt att läsa debattinlägget från folkvalda representanter för M, L, C och KD. Ni måste ha missförstått vår inställning gällande laxprojektet. Vi är inte negativa i sakfrågan, vi är kritiska till kommunens val av samarbetspartner och hantering av affären rent generellt.

ANNONS

Svar till representanter för M, L, C och KD

LÄS MER:Vi har inte råd att säga nej till en möjlighet att växa

Ni borde veta att man ska vara ytterst kritisk innan man ingår ett storskaligt och viktigt samarbete med en partner. Inte minst för att försäkra sig om att skattemedel inte lämnas ut till någon som bevisligt inte uppfyller normala krav på ekonomisk styrka och grundläggande öppenhet. Vilket är avgörande för att projektet skall lyckas eller inte.

Vi ifrågasätter kommunens valda partners seriositet och kompetens.

Vi privatpersoner som ni karakteriserar som negativa, ifrågasätter inte behovet av en positiv framtid eller etablering av klimatsmarta och hållbara lösningar i Sotenäs kommun. Vi tror att alla engagerade Sotenäsbor önskar fortsätta arbetet för en dynamisk och diversifierad vidareutveckling av vår kommuns långa tradition av fiske och marin livsmedelsproduktion.

ANNONS

Vi ifrågasätter enbart hur ni ansvariga, politiska och administrativa ledare kan bortse från de kanske enskilt viktigaste parametrarna, att kommunens samarbetspartner och exploatör som kommer ansvara för genomförandet av denna gigantiska process, måste vara 100 procent kompetent och solvent.

Lighthouse Finances (LHF) hemsida är vid ett första intryck imponerande med fina virtuella presentationer om företaget och olika projekt. Men kollar man närmare är det som visas generella principskisser och foton, samt ej dokumenterade projekt som verkligen är genomförda av LHF. Tillika finner man inte någon som helst ekonomisk information, vilket i normala fall alla seriösa företag med en ordnad ekonomi är verkligt måna om att påvisa.

LÄS MER:Konsultbolag kräver Quality salmon på miljonbelopp

På en global marknad där de tänker verka, är de att räkna som lättviktare i ett affärsmässigt och även professionellt sammanhang

Ett av världens största industriprojekt inleds redan i etableringsfasen med att exploatören får betalningsförelägganden från Kronofogden på grund av obetalda fakturor på cirka 2,5 miljoner. En konsekvens som kan tyda på att företaget är oroande underfinansierat, och så vitt vi vet, heller inte har någon tyngre finansiär som kommer gå in med kapitalet som krävs för att reglera skulderna. Och till vår förvåning, nu är uppe för beslut i kommunfullmäktige, som något vår kommun har för avsikt att göra.

Vi fann omfattande dokumentation redan vid en första grundläggande kontroll av LHF som visar på stor oreda och brist på samordning kring det sätt företagsledningen hanterar det egna småskaliga företagets årsredovisningar och ekonomiska administrationsrutiner. Vi kan visa på hur LHF har årsredovisningar från 2013 till 2018 som innehåller allvarliga anmärkningar från bolagets revisorer. Vi ställer i samband med detta, även frågan varför företaget efter anmärkningarna ser sig tvingade att byta ut sammantaget ett stort antal revisorer under tidsperioden vi nämnt ovan.

ANNONS

Vid en andra, något mer djuplodande bakgrundskoll har vi funnit att LHF och dess ledning historiskt har ekonomisk anknytning till en rad diffusa och dubiösa ”offshorebolag” i utlandet. Därtill ett brevlådeföretag, Lighthouse Funding Ireland Ltd. som genom LHF i Oslo i slutändan är den egentliga ägaren till Quality Salmon Sotenäs (QSS). I ledningen för detta irländska bolag sitter Roy Høiås och Geir Lolleng.

För oss blir detta både bisarrt och surrealistiskt. LHF och QSS är inga kapitalstarka koncerner. På en global marknad där de tänker verka, är de att räkna som lättviktare i ett affärsmässigt och även professionellt sammanhang.

LÄS MER:Nya miljoner till laxprojektet efter intensivt lobbyarbete

Detta är alltså bilden av företagen vår kommunledning valt som samarbetspartners och genom att balansera på gränsen till det olagliga även valt att stötta med ett stort antal biståndsmiljoner. Den bakgrundskontroll som kommunen säger sig ha utfört, verkar förvånande amatörmässigt skött av våra politiska ledare. Att i ett läge där osäkerheten är så stor och därtill på kommunens skattebetalares vägnar, nu ta mycket riskfyllda beslut, utan att kommunen redovisat en seriös bakgrundskontroll och djupare analys, upprör oss och även många av kommunens invånare.

Visa på hur förtroendet ni fått ska omsättas i praktiken. För det krävs öppenhet och samarbete med kommuninvånarna. Inte smussel och påhopp.

Kan vi i detta läge annat än att ifrågasätta våra ansvariga politikers beslut? Vi vill ha en långsiktig utveckling av vår kommun, men då ska det ske på ett sätt som utan ekonomisk eller miljömässig risk gynnar kommunen och dess invånare, samt tillsammans med ett företag som kan visa upp bevis på sin långsiktighet och ekonomiska stabilitet.

ANNONS

Dessa grundläggande krav borde vi alla i kommunen kunna samlas kring och stadfästa.

Kan ni politiskt folkvalda som undertecknat ert debattinlägg i Bohusläningen, visa upp något som LHF har presenterat vilket infriar de elementära krav som behövs för en sådan samarbetspartner?

Bevisligen har Sotenäs kommun genom etableringen av Symbioscentrum nominerats till Götapriset både 2018 och 2019, och även utsetts till årets innovativa kommun 2019. Det påvisar en vilja och kunskap att utveckla vår kommun. Tyvärr har det faktumet inte visats i handläggandet av laxprojektet, snarare tvärtom.

Nu är det dags att steppa upp. Visa på hur förtroendet ni fått ska omsättas i praktiken. För det krävs öppenhet och samarbete med kommuninvånarna. Inte smussel och påhopp.

Vi som kommer med underbyggd kritik och kräver öppenhet kommer aldrig ha kraften att stoppa en etablering av laxodlingen. De enda som har den kraften är det politiska styret.

Jan D. Hagness

genom Laxgranskarna, ideell förening, där alla medlemmar är Sotenäsbor

Fler insändare om den planerade laxodlingen:

LÄS MER:Sotenäs kommun borde kräva mer av Quality Salmon

LÄS MER:När ska politikerna i Sotenäs inse att de har blivit blåsta?

LÄS MER:Laxodlingen i Sotenäs behöver granskas

LÄS MER:Stoppa laxprojektet innan kostnaderna skenar iväg

ANNONS