Laxodlingen väcker heta känslor – läs insändarna här

Den planerade laxodlingen i Sotenäs har varit den tveklöst största snackisen på insändarplats under hösten. Många är positiva till själva idén men tveksamma till hur det ska genomföras. Här samlar vi några av dem.

ANNONS
|

Vi ser gärna en stor fiskodling i Sotenäs, men den måste föregås av en öppen demokratisk process där alla aspekter analyseras på ett sakligt och oberoende sätt. Därefter kan vi med ansvar och trygghet ta ställning till det gigantiska projektet”, skriver Britt Wall och Olle Törnquist.

LÄS MER:Sotenäs största beslut någonsin får inte forceras fram

”Vi är inte negativa i sakfrågan, vi är kritiska till kommunens val av samarbetspartner och hantering av affären rent generellt”, skriver Jan D. Hagness.

LÄS MER:Vi vill också ha utveckling – men inte med oseriösa aktörer

”Visst är vi politiker, oavsett färg medvetna om risken att det inte blir en investering av ena eller andra anledningen. Men då ska vi ha minimerat våra kostnader för detta”, skriver Jan-Olof Larsson (S).

ANNONS

LÄS MER:Laxodlingen är en risk vi är villiga att ta

”Projektet i sig verkar ju otroligt bra, men med många felskär, duperingar och lögner skapar alla framställningar och presentationer otrygghet, allvarliga tvivel och stora tveksamheter”, skriver Lars Ahlberg.

LÄS MER:När ska politikerna i Sotenäs inse att de har blivit blåsta?

”Att inte bejaka framtiden och se möjligheter är pessimistiskt och leder inte till någon bra utveckling för vare sig Sotenäs eller övriga Bohuslän”, skriver förtroendevalda ur majoriteten i Sotenäs kommun.

LÄS MER:Vi har inte råd att säga nej till en möjlighet att växa

”QSS har en skuld till konsultbolaget Sweco på 2,4 miljoner. Denna skuld har hamnat hos Kronofogden. Antingen saknar QSS pengar eller – ännu värre – struntar i att göra rätt för sig”, skriver Stellan Wellin (S).

LÄS MER:Sotenäs kommun borde kräva mer av Quality Salmon

”Medan tid är: Ta råd av någon med insikt i affärer och helst då någon med kunskap om den norska finans- och spekulationsmarknaden. Det skulle förvåna mig mycket om rådet inte blev att avstå”, skriver Lennart Hansson.

LÄS MER:Lär av tidigare misstag och sök rådgivning om laxprojektet

”Det måste finnas bättre ställen att bygga detta mastodontbygge, helst då på en plats där det går att återställa naturen om fabriken läggs ner”, skriver signaturen Boende i Sotenäs.

LÄS MER:Laxodlingen är ett stort övergrepp på vår fina natur

”Vi kan inte bara leva på turismen då detta inte gynnar den som valt att bosätta sig året runt i Sotenäs. Att turismen ger arbetstillfällen är vi överens om, men den kostar också”, skriver Bengt Sörensson.

ANNONS

LÄS MER:Laxodlingen kan säkra kommunens framtid

”Jag frågar mig om värdet av denna snabba och stora matproduktion av en enda vara kan vara värd förödelsen av de ekosystemtjänster som går förlorade i hårdgörandet av så enormt stora delar av kulturlandskapet som skyddats i miljöbalken”, skriver Kerstin Holmer.

LÄS MER:Att tacka ja till laxodlingen är att ta sig vatten över huvudet

Vill du skriva en insändare om laxodlingen eller någon annan fråga som engagerar dig? Använd vårt formulär eller skicka ett mejl till debatt@bohuslaningen.se

ANNONS